Покрет за одбрану Косова и Метохије

Амерички сенатори у Приштини: Очекујемо да се процес између БГ И ПР заврши ове године

Фото: Ким

Како је то и најавио на недавно одржаном претресу политике Бајденове администрације према Западном Балкану, амерички сенатор Крис Марфи у пратњи Герија Питерса, дошао је данас у Приштину. Двојица званичника САД састали су се прво са косовског председницом, Вјосом Османи, као и са премијером Аљбином Куртијем.

Подсетивши их на то да је њихова посета уследила неколико дана након њене посете САД, Османи им је пожелела добродошлицу, изразивши наду да ће њихов боравак на Косову “бити плодоносан”.

На конференцији за медије након састанка, Османи је указала и на то, како преноси Ким, да је Косово „најпроамеричкија држава на свету”

“Однос између Републике Косово и САД је егзенстицијалан. Косово је главни партнер Сједињених Америчких Држава у овом региону. Као што је показано у последњим истраживањима домаћих и међународних организација, али у нашој свакодневној сарадњи, Косово је с поносом најпроамеричкија држава на свету и земља која бескромпомисно штити наше заједничке вредности”, казала је она.

Каже да је Косово усклађено са сваком спољнополитичком одлуком Сједињених Америчких Држава и Европске уније, што сведочи потез Приштине да Русију осуди санкцијама.

Међутим, како је казала Османи, Косову је исто тако потребна јача војна сарадња са САД, сли и подршка за интеграцију Косова у међународне организације.

“Тиме ћемо допринети миру, стабилности и у другим изазовима глобалног просперитета, јер је учлањење Косова у ове организације јасна акција у корист мира у региону”, сматра ова председница.

С тим у вези, она је обавестила сенаторе о “дугачкој листи непоштовања од стране Србије”.

 

“Листа је дужа, али САД су изузетно допринеле и имају везе са сигурношћу нашег региона. Надамо се да ће глас сената наставити да буде јасно против илегалних структура које тероришу српске грађане на северу Косова, а који су и припадници транснационалних криминалистичких група”.

 

Осврнула се и на споразуме постигнуте у Бриселу и Орхиду, напомињући да Косово неће бежати од своје одговорности.

 

“Косово ће спровести сваку одговорност у оквиру дијалога. Сви знамо да споразум говори да су обавезни сви чланови. Општине у Републици Косово имају право да се окупљају у асоцијације, како би се координисале у свом послу, али у потпуном складу са Уставом Републике Косово и одлуком Уставног суда из 2015. године, као и у скалду са писаним мишљењем америчке владе који су објавила два службеника Стејт Департмента – господин Шоле и Ескобар. Косово има најунапређенија права за невећинске заједнице и треба да будемо пример, али има и случајева када заостајемо. У свим тим случајевима, треба да се уверимо да такве праксе буду забрањене. Као и по питању Закона о употреби језика, јер су такве вредности укорењене у нашем Уставу и треба да га бранимо и шитимо по сваку цену”, казала је она, преноси Ким.

 

На конференцији су потом говорили Марфи и Питерс.

“Није случајност то што смо посету започели овде на Косову, овај билатерални однос је јак, стабилан и од животне важности. Када је САД потреба помоћ, ми се прво обраћамо нашим пријатељима на Косову и није случајност што је Косово прва земља која стаје уз нас и која је изјавила да је агресија Владимира Путина неприхватљива”, казао је Марфи.

Истакао је да САД веома цене пажњу коју косовска влада посвећује спровођењу закона и привредном расту у региону.

“Постоји простор да се борите против корупцује, а Косово води у тој борби и ова влада је учинила јасним да је борба против корупције у центру њеног рада. Ми вас уверавамо да ћемо урадити све да подржимо Косово на путу ка трансатланским институцијама и Европској унији”, рекао је Марфи.

Драго му је и да је постигнут споразум који обухвата и признавање званичних докумената.

Поручио је и да Србија мора да престане да омета чланство Косова у међународне организације.

Почио је и да преузета обавеза успостављања Заједнице спрских општина треба да се оствари што пре.

 

“Веома нам је драго да видимо последњи споразум који обухвата и међусобно признање званичних докумената, али и тешке одлуке које треба да преузму обе стране. Србија мора да престане да омета Косово да постане део међународних организација. Као што је рекла председница, Косово је преузело одговорност да дозволи општинама да се уједине у Заједницу. У складу са тим споразумом, то треба да се оствари што је пре могуће”.

 

Закључио је да однос између САД и Косова снажан, те да ће се даље само оснаживати.

Слично је поручио и Гари Питерс, оценивши тај однос као “веома специјалан”.

“Наставићемо да уско сарађујемо како би ова демократија била јака, да се и даље оснажи, да привреда процвета. Постоји још много области у којима можемо да сарађујемо”, казао је он, преноси Ким.

Напоменуо је да је члан Комисије за оружане снаге, те да би две стране требало уско да сарађују по овом питању.

 

“Косово зна, боље него друге државе, шта може да се догоди када једна држава погази суверенитет и донесе хорор и ужас људима који су брутализовани од стране једног покрета. Због тога сте ви овде и настављате да се борите за своју сувереност и због тога ће САД стајати раме уз раме са вама на сваком кораку”.

 

У пратњи сенатора Марфија и Питерса био је амбасадор Сједињених Америчких Држава у Приштини Џефри Ховенијер, а тројица америчких дипломата потом су се упутили и у кабинет косовског премијера.

Аљбин Курти је састанак са америчким сенаторима је оценио као „веома срдачан“.

И на овом састанку је било речи о односима између Косова и САД, који „расту и продубљују се“.

„Јуче смо били са америчким амбасадором на Косову Џефријем Ховенијем на церемонији ‘Дефендер Еуропе 23’. Годину дана раније у Вашингтону смо потписали уговор са МЦЦ-ом за највец́у инвестицију икада у области енергетике. На последњем састанку који смо имали у Приштини, пре 13 месеци, истакли смо да никада није било важније него сада да се заједно супротставимо рату у Украјини. Демократију, друштво и људска права треба штитити више него икад”, рекао је Курти, преноси Коха.

Потврдио је косовски премијер да је тема на састанку била и дијалог Приштине и Београда.

„Данас смо разговарали и о нашем суседу Србији и дијалогу уз посредовање ЕУ са акцентом на основни споразум и анекс о примени. Они представљају унапређење односа између две земље, стога нам је потребна пуна, брза и безусловна имплементација“, казао је Курти.

Крис Марфи му је пренео очекивање да ће се тај процес завршити ове године, позвавши да се споразум што пре примени.

 

„Покушац́у да дођем овде сваког пролец́а. Није случајно што смо ми овде на Косову, јер сте важан савезник САД. Направили сте напредак у економском сектору и одржавању реда и закона и желим да вам се захвалим на борби против корупције. Разговарали смо о питању Србије и ово је година у којој тај процес треба да се заврши и ту смо да вас позовемо да што пре спроведете споразум”.

 

Исто је поручио и Гери Питерс. Каже да су у САД задовољни постигнутим споразумом, али да очекују његову пуну примену.

„Задовољни смо споразумом и свакако се радујемо његовој примени. Сматрамо да је Косово најпроамеричка земља, сваки пут када подржава одлуке и политику САД“, рекао је Питерс преноси Коха.

Двојица америчких званичника су се потом састали и са председником косовског парламента, Гљауком Коњуфцом, а како су потврдили у интервјуу за неколико медија, укључујући и КоССев, састанак су одржали и са косовским министром одбране, Армендом Мехајем.

(КоССев, 22. 05. 2023)