Покрет за одбрану Косова и Метохије

Владика Теодосије: Чувати Божју земљу – свето Косово и Метохију

Није лако опстајати на Косову и Метохији, али земљу Божију треба чувати, рекао је вечерас Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије.

Епископ Теодосије је на промоцији документарног филма “Ако те се сјетим само” ауторке Мире Лолић Мочевић у Грачаници рекао да је у овом филму све речено о оном што је највеће благо на Косову и Метохији – светиње и срспски народ, опредијељен да остане на тим светим просторима.

Он је нагласио да је одговорност садашње генерације да оно што је наслијеђено од светих предака буде сачувано и предато будућим генерацијама, те указао да је без народа тешко сачувати светиње које чувају српски народ на Косову и Метохији.

“Тешко би то било остварити да српски народ на Косову и Метохији нема искрене пријатеље широм света”, нагласио је владика Теодосије и додао да сви носе Косово и Метохију у свом срцу јер је оно темељ, извор, стабилност у сваком погледу, било државном било црквеном, једном ријечју – без Косова и Метохије нема Срба.

Он је указао да управо због тога треба љубоморно и савјесно бринути и чувати свето Косово и Метохију, на којем црква и држава Србија чине све да задрже народ.

“Сви они који су себи потражили дома ван очевог – нису га нашли”, рекао је владика Теодосије.

Он је навео да је у централном дијелу Косова и Метохије живе 23 манастира са стотину монаха и монахиња, а да је 66 свештеника у свим градовима са својим породицама, те напоменуо и да се у свим манастирима и црквама служе свете литургије.

Владика је захвалио протиници Светлани Стевић која води Епархијску хуманитарну организацију “Мајка девет Југовића”, са којом блиско сарађује Удружење “Српско Сабрање Баштионик” из Бањалуке, које је у протекле двије године Србима у јужној српској покрајини донирало помоћ вриједну 150.000 КМ.

Из Удружења су најавили да је циљ да се са садашњих, око 600 добротвора који сваког мјесеца издвајају по пет КМ, број повећа на 1.389, а у догледно вријеме и на 10.000, чиме би били створени услови за редовно донира помоћ угроженим српским породицама на Косову и Метохији.

Стевићева је уручила захвалницу Мочевићевој за помоћ у представљању реалне слике живота Срба на Космету.

Ауторка филма Мира Лолић Мочевић је уз поруку “догодине у Призрену” апеловала на све Србе, ма гђе живјели, да дођу на Косово и Метохију.

(Срна/Митрополија Црногорско-приморска, 24. 05. 2023)