Покрет за одбрану Косова и Метохије

Попис становништва на Косову и Метохији у септембру: Шта би бојкот значио за српску заједницу? 

Фото: Видео принт

 

 

На Косову и Метохији ће се од 1. септембра до 16. октобра одржати попис становиништа. Последњи је био 2011. године и на северу Косова није одржан, док да је бојкотовала и већина Срба јужно од Ибра. У иначе затегнутој ситуацији у општинама са српском већином, и овог пута се све више говори о бојкоту, али стручњаци упозоравају да би то могло да буде злоупотребљено од појединих политичких актера у Приштини чак и у смислу укидања неких права која су Србима загарантована. 

Сам процес, међутим, није ни без структурних и техничких проблема. Агенција за статистику раније је саопштила да постоје технички проблеми, јер у свим локалним самоуправама нису формиране општинске изборне комисије. 

На основу косовског Закона о попису, општинске пописне комисије морају да буду формиране шест месеци пре почетка пописа, а у истом периоду не би требало да се одрже локални и парламентарни избори. Ипак, комисије нису формиране у четири општине на северу, а одржани су и избори. Измена закона, коју је најавио директор Агенције за статистику Иљир Бериша, још увек није усвојена. 

“Очекујемо да се попис одвија у албанским срединама и свим деловима где су Албанци, а што се тиче општина где живе Срби, требало би да буде други процес који иде ван нормалног процеса, који ће да отвори неке опције да и они буду део овог битног процеса који се дешава”, каже политичка аналитичарка Мимоза Гаврани за Еуронеwс Србија.

Недефинисани механизми контроле

Истраживање невладине организације Актив из Косовске Митровице указало је на пропусте и у предложеној измени. На пример, одредница да су за неучествовање на попису предвиђене казне у износу од 500 до 2.500 евра, без детаљног објашњења, али и нејасноће које могу Србе опет, као и 2011. да натерају на бојкот.  

“Нису дефинисани, као ни у претходном циклусу, механизми контроле, не само садржаја и квалитета српског језика у документима који би били коришћени на попису, већ не постоје механизми који би омогућили да, на пример, припадници српске заједнице интервјуишу припаднике српске заједнице током пописа”, каже Игор Марковић из НВО “Актив”.

Гаврани каже да је ово јако осетљиво питање.

“Позиција је специфична. Влада Косова би требло да води рачуна и да буде јако пажљива и да пронађе неке опције за Србе који живе на Косову, да буду део овог јако битног процеса”, објашњава она.

Последице 

На Косову се општински буџет одређује према броју становника, па би бојкот, посебно у општинама са српском већином, значио знатно мање новца за локалне пројекте, али не само то.

“Уколико други циклус пописа становништва буде бојкотован, поједини политички актери у Приштини ће имати довољно аргумената у прилог томе да можда чак и укидају нека права која су загарантована Србима, пре свега рецимо укидање Закона о употреби језика”, каже Игор Марковић.

Објашњење, шта је предузето да се попис одржи у складу са европским нормама и домаћим законима, али и без могућности дискриминације невећинских заједница, од Косовске агенције за статистику, нисмо успели да добијемо. 

(Euronews, 24. 05. 2023)