Покрет за одбрану Косова и Метохије

Због чега је за НАТО важно да одржи војне маневре на Косову и да у њима учествују КБС?

Извор: Истрага

Војна вежба “Дефендер Европа 23”, коју предводе америчке и НАТО снаге, одржава се од 21. маја до 2. јуна на ширем простору Европе, али је у нашем региону главна вест да се део маневара одиграва и у Албанији, Северној Македонији и на Косову. Податак да у вежби учествује и 1.300 припадника Косовских безбедносних снага говори о све ближим везама НАТО са Косовом. Зашто је највећој војној алијанси важно да се на територији Косова одрже овакви војни маневри, упркос томе што се на тај начин излази из оквира Резолуције 1244 УН?

Саговорници Косова онлајн оцењују да је Косово стратешки важно за НАТО, али и да Приштина војне маневре, који се изводе у оквиру војне вежбе користи као “златну прилику” да се докаже као највећи пријатељ САД на Балкану.

Генерал у пензији и бивши начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић каже за Косово онлајн, да је Косово стратешки важна територија за НАТО снаге па да им је због тога и важно да одрже заједничке маневре са КБС. 

“Ако се вратимо уназад и сетимо се шта се све одиграло на Косову и Метохији, од оне агресије 1999. године па надаље, видели смо да су се ту уселиле међународне снаге. База Бондстил је подигнута и не мислим да ће ту базу напустити НАТО дуги низ година. Још ако анализирамо ко је формирао такозване Косовске снаге безбедности, ко их је опремио и обучавао јасно је да је то НАТО радио”, каже Диковић. 

Он је додао да се из свега тога види са су КБС творевина НАТО и нагласио да се маневри на Косову са КБС одржавају да би се постигла интеропарабилиност. 

“Важно је да се интеропарабилност постигне и да те Косовске снеге безбедности, које имају све карактеристике и обрисе војске по форми и организацији, могу да учествују широм света у том савременом колонијализму, у мисијама и томе  слично”, рекао је бивши начелник Генералштаба Војске Србије. 

Он је додао да никако не сме да се заборави да је простор Косова стратешки важан за НАТО, односно САД.

“За то има неколико разлога, прво геостратегијски положај, сама конфигурација простора Косова, близина југоистока Европе, преношење дејстава ка Пацифику, оперативна дубина у случају неких опасности са Истока и томе слично. То се дефинитивно може подвести и под стратешки интерес НАТО”, наводи генерал у пензији. 

Додаје да се на самосталности Косова радило 30 година. 

 

Ljubiša Diković
Љубиша ДиковићТањуг

 

“Она је изведена непоштовањем споразума, непридржавањем онога што се договори. Ради се само оно што је у интересу великих сила. То је њихов интерес и њихова зона утицаја, њима је важно да се они стратешки налазе на том простору. Те вежбе НАТО дају “ветар у леђа”, они на тај начин потврђују своју државност. За све земље чланице НАТО, осим за оних пет које нису признале незавиност Косова, Косово је независна држава, они се тако понашају и односе према томе”, истиче Диковић. 

Наглашава да Србији остаје борба и да је велики помак учињен у последње време.
 
“Све је добро док се не призна, када се призна тада је све завршено. Треба радити, не треба одустајати, тешко је да се промени светско јавно мњење, али треба бити упоран и говорити истину и само истину што се тиче простора Косова и Метохије. Као што нисмо могли претпоставити да ће се СФРЈ тако распасти, прошло је време, па се то десило, тако је случај и са Косовом. За све дође време, само стрпљиво и не признавати. То пуно боли, али мормамо да будемо упорни и правимо пријатеље од непријатеља”, закључио је Диковић. 

Војни аналитичар Александар Радић сматра да постоје два битна елемента када је реч о одржавању маневра НАТО снага на Косову.
 
“Један елемент је да они КБС, односно Косово признају, и за њих је сарадња са том организацијом нешто што се подразумева. Други битан елемент је то да су то вежбе које се сада одигравају на подурчју читаве Европе и нису усресређене само на Косово и на нас. Насловне стране неких медија и код нас, који само препознају активности НАТО са КБС, то је један спин у коме се нешто издваја из контекста чињеница. Америка гледа ствари у другачијем фокусу, они гледају ствари глобално и основа њихових активности ове године на подручју региона је провера готовости снага које из САД шаљу као појачање”, наводи Радић за Косово онлајн. 

Додаје да је НАТО организовао низ вежби на билетералном или мултилатералним нивоима  у оквиру једне велике вежбе. Маневри се одвјају на Косову, у Црној Гори, у Хрватској, у Грчкој, у Бугарској, Северној Македонији, Румунији. 

 

Amerikanci obučavaju KBS
Американци обучавају КБСРепортери

 

“То је један много шири контекст, а ако кажемо да то има само везе са нама, онда је то она наша себична прича – ми и остатак света. Није баш тако. Оно што је за нас битно јесте да су КБС то препознале као прилику да граде рефернцу за себе. Они су могли у тим вежбама да учествују у неком мањим форматом, са форматом вода, чете. Што се тиче Амерриканаца то би био потпуно прихватљив помак. Међутим они то користе као прилику да се афирмишу, да ангажују све што могу да ангажују”, сматра  Радић. 

Додаје да ће КБС употребити све што има од вештина и знања да би показали своју приврженост Америци. 

“То је нешто што одавно препознајемо, настојање косовских власти да се што је више могуће идентификују са Американцима. Имали смо то кроз низ потеза и сада имамо и на војном плану”, рекао је Радић.

Додаје да оргаанизовање вежби има везе са Русијом и ратом у Украјини, али не и са нашим протором. 

“Ова важба, која је у току, планирана је пре две године, јер они сваке две године раде проверу ангажовања снага из САД које се пребаце у Европу са војном опремом  наоружањем или  део тих снага и наоружања који се налазе у базама у Европи. Та вежба је најављена далеко пре почетка рата у Украјини. У међувремену околности су довеле до тога да је та вежба добила другу форму и да она представља отворену поруку Русима о спремности Американаца да покрију конкретно оно што нас занима, јужно крило НАТО-а. Тежиште те вежбе није на Косову и Метохији, њено тежиште је у делти Дунава. Американци пребацују своју бригаду која се распршила по батаљонима на простору Грчке, Албаније , Косова и Метохије и Северне Македоније”, рекао је Радић. 

Додаје да ће крај вежбе бити у Румунији где ће се спојити сви и приказати “нешто што је узвраћање према Русији”.
 
“У Приштини су ово препознали као златну прилику да покажу да су највећи пријатељи Американаца”, закључио је Радић.

(Косово онлајн, 24. 05. 2023)