Покрет за одбрану Косова и Метохије

Зоран Чворовић: Шта чинити

Данашњи напади РОСУ и КФОР-а на мирне српске грађане који протестују против покушаја албанских власти из Приштине да насилно преузму локалне самоуправе на северу КиМ, након избора на које је изашло само 2% грађана, показују да Срби на Косову и Метохији живе у условима који се само могу упоредити са условим апартхејда у којима је некада живело црно становништво Јужноафричке Републике.

Пошто се територија Косова и Метохије налази по Резолуцији 1244 под мандатом СБ УН, чланице Савета безбедности су дужне да по хитном поступку сазову седницу Савета безбедности о безбедоносној ситуацији на КиМ. Нејасно је зашто власти Србије још увек нису упутиле захтев Русији да она тражи седницу Савета безбедности.

Непосредни кривци за данашње нападе на Србе, за повређене, а можда и погинуле,  су приштинске власти и њихови западни ментори, без чијег благослова Курти не би извршио данашњу примену силе. За колективни Запад увек су криви Срби, као што су за западне нацисте некада то били Јевреји. Зато није случајно што је амерички амбасадор у Приштини за данашње догађаје оптужио Србе. Дакле, Срби на КиМ немају право на једно од темељних политичких права западне либералне идеологије – право на слободу окупљања.

За догађаје на северу Косова огромну одговорност сноси и Александар Вучић, јер је потписао Бриселски споразум 2013. године. Бриселским споразумом су укинути органи локалне самоуправе на северу Косова који су радили по законима Србије. Бриселски споразум је омогућио Албанцима да њихове снаге безбедности по први пут дођу на север Косова. Све што се сада дешава само је последица споразума које је Србија закључила са приштинским сецесионистичким властима под покровитељством Европске уније. Зато је време да Србија напусти овај процес и да се питање решавања косовског проблема врати под покровитељство Савета безбедности УН.

Догађаји на северу Косова имају своју унутрашњу везу са протестима који су се одвијали у Београду. Наиме, зхтеви прозападне опозиције, у којима се тражи само смена два министра, али не и пад Владе и нови избори, јасно показују да циљ Запада није да сруши Вучића, већ да изврши на њега притисак посредсрвом масовних демонстрација да одмах крене са убрзаним спровођењем обавеза које проистичу из охридског Анекса Споразума из Брисела од 27. фебруара. Данашњи напади на Србе на северу КиМ треба у толикој мери да заплаше Србе на КиМ, да они у страху од етничког чишћења, налик хрватској “Олуји”, прихвате, као дављеник сламку, Заједницу српских општина у независном Косову.

Немачко-француски Споразум, који је Вучић прихватио, предвиђа хитно оснивање ЗСО. То је важан услов да би на крају процеса, можда и до краја године, тзв. Косово и Србија закључили свеобухватни правнообавезујући споразум. Следствено, прихватање ЗСО значи и прихватање независног Косова. Срби не желе независно Косово, па самим тим ни ЗСО. Можда су данашњи напади на Србе средство да их убеде у то да им је ЗСО у оквиру независног Косова једини спас.

За Запад су нови избори неприхватљиви, јер се одлаже извршавање обавеза преузетих из охридског Анекса