Покрет за одбрану Косова и Метохије

АП: 8 корака за деескалацију кризе: Повлаче се специјалци, у јулу оставке градоначелника, до септембра избори, Срби назад у косовске институције…

Фото: КоССев

Непосредно након што је потврђено да су Борељ, Макрон и Шолц, након одвојених састанака са српским председником и косовском председницом у Молдавији затражили хитно одржавање нових избора у четири северне општине, или ће се Косово, у супротном, суочити са новим последицама, Албаниан Пост објављује и нови, како тврди, ексклузивни документ: „Деескалација у четири северне општине – сценарио корака“.

Њих је осам, а спуштање тензија се може постићи само кроз повратак Срба у косовске институције, предвиђа папир наводно, чија веродостојност није потврђена.

Косовске власти повлаче специјалне јединице, али се не прецизира непосредно и одакле – да ли само из општинских зграда, или уопште са Севера, како то Срби месецима захтевају. Након тога Србија спушта борбену готовост Војске Србије.

За безбедност на терену одговорна је редовна Косовска полиција, уз подршку ЕУЛЕX-а и КФОР-а.

Зграде општина су доступне запосленим службеницима у косовском систему. Не спомињу се радници привремених органа Републике Србије.

Градоначелници подносе оставку до средине јула а нови избори уследиће до почетка септембра.

Фебруарски споразум се практично спроводи до средине новембра.

 

У наставку објављујемо изворни превод са енглеског овог наводног документа. Наглашавамо још једном да веродостојност овог папира није потврђена.


Више о најновијој кризи на Северу Косова читајте на нашој тематској страници: 

Криза на Северу

 

Деескалација у четири северне општине – сценарио корака

До значајне деескалације може доћи само кроз повратак Срба у институције и њихово учешће у демократским процесима. ЕУ и Квинта преузимају одговорност за вођење процеса

На сваком кораку процеса, Влада Косова, Влада Србије, политичке партије косовских Албанаца представљене у новоизабраним општинским телима и политичке партије косовских Срба, конструктивно се ангажују.

1. Косово и Србија поново потврђују своју посвећеност спровођењу Основног споразума, са посебним освртом на чланове 1, 3, 7 и 9,

2. Косово повлачи своје снаге специјалне полиције. Повлачење прати и свођење Србије на нормалу борбене готовости својих Оружаних снага.

3. Редовна полиција, уз помоћ КФОР-а и ЕУЛЕX-а је одговорна за безбедност на терену.

4. Протести се отказују. Враћа се нормалност живота. Наставља се са редовним општинским функцијама и радом служби. Општинске просторије у четири северне општине доступне су општинским службеницима.

Израз „општински службеници“ односи се на косовске општинске службенике

5. Градоначелници подносе оставке средином јула 2023., отварајући пут председници Османи да прогласи превремене општинске изборе.

Ванредни општински избори се одржавају крајем августа или почетком септембра 2023.

Тачке 3,4,5 и 6 су усклађене са значајним напретком у дефинисању самоуправног оквира за Заједницу косовских Срба (члан 7. Основног споразума) и у примени члана 1. Основног споразума као корака у доброј намери

8. Средина новембра 2023: ефективна примена чланова 1, 2, 3, 7 и 9 Основног споразума.

 


(КоССев, 02. 06. 2023)