Покрет за одбрану Косова и Метохије

Курти опет условљава: Спреман да размотри захтеве међународне заједнице, али…

Фото: КоССев

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти поновио је данас да су општинске зграде на северу Косова места на којима градоначелници треба да раде и поставио питање ко би требало да буде у тим објектима ако то нису изабрани представници власти.

“Градоначелници су у својим канцеларијама и тако треба да остане”, рекао је Курти.

Поводом захтева САД и ЕУ за повлачењем припадника Косовске полиције из општинских зграда, он је рекао да се ова тачка може преиспитати.

“Можемо да размотримо уклањање Косовске полиције из ових зграда, али прво насилне криминалне групе, које су напале и повредиле новинаре, нашу полицију и НАТО војнике, морају да се врате у Србију или да оду у затвор”, рекао је он.

Додао је да не може да прави компромисе када је реч о “демократском Косову”.

 

“Не може се правити компромис у вези са демократском републиком, будући да сам премијер најдемократскије земље Западног Балкана, са најпрофесионалнијом полицијом, а која је оријентисана ка Западу”, рекао је он.

 

Упитан о могућности одржавања ванредних избора, Курти је рекао да је спреман да саслуша предлоге о новом гласању, али тек након успостављања владавине права на северу Косова.

Поводом ситуације на северу и оштрих изјава из САД и ЕУ, Курти је истакао да су Вашингтон и Брисел неприкосновени савезници ‘Косова’.

“Сматрамо САД, ЕУ, Велику Британију неспорним савезницима и пријатељима и веома смо им захвални за нашу слободу и независност и за развој демократије. Mеђутим, ми не можемо да предамо нашу републику фашистичкој полицији коју плаћа аутократа у Београду, који је некада био Милошевићев министар”, навео је Курти.

(РТ Балкан, 04. 06. 2023)