Покрет за одбрану Косова и Метохије

Нова провокација тзв. косовске полиције у Звечану, возилом ушли у улицу где су окупљени Срби

© Tanjug / STR
Припадници такозване косовске полиције поново су провоцирали окупљене Србе у Звечану. Они су возилом ушли у улицу у којој су окупљени грађани који траже да се полиција повуче из општинских зграда и где Кфор обезбеђује да не дође до контакта између грађана и полицајаца.
 
Полицајац који је управљао аутомобилом тврди да није дошао да провоцира већ да, како је рекао, достави хлеб својим колегама у згради општине.
Грађани су у једном тренутку блокирали возило, али су припадници Кфора после неколико минута отворили монтажну ограду и пропустили га.
Иначе, до сада је полицајцима храна достављана из друге улице, на којој нема окупљених грађана.
 
Срби окупљени код Општине Звечан - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2023
Срби окупљени код Општине Звечан
 
У Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку, испред зграда локалне самоуправе, Срби се и даље окупљају, тражећи да припадници полиције напусте општинске зграде у које су насилно ушли, уводећи албанске градоначелнике.
 

„Звечан је вечан“

 
Раније данас, матуранти основне школе „Вук Караџић“ у Звечану организовали су, поводом краја школске године, дефиле градским улицама.
Они су, носећи матурске мајице и заставе Србије, стигли и до зграде општине где су рецитовали стихове наших познатих писаца.
Потом су раширили и транспарент са натписом „Звечан је вечан“.
 
Матуранти основне школе „Вук Караџић“ у Звечану са транспарентом „Звечан је вечан“. - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2023
Матуранти основне школе „Вук Караџић“ у Звечану са транспарентом „Звечан је вечан“.
 
Запослени у Општини Звечан су и јутрос, на почетку нове радне седмице, потписима код бодљикаве жице испред војника Кфора потврдили да су дошли на посао, иако им је већ другу седмицу онемогућен приступ канцеларијама у општинама које су заузели специјалци тзв. косовске полиције.
 
Срби истрајавају на захтевима да албански председници општина не улазе у службене објекте, да их напусте и специјалци полиције и да буду ослобођени ухапшени Радош Петровић и Душан Обреновић.
 
Европска унија и САД од Приштине траже одржавање нових избора, учешће Срба на њима и формирање Заједнице српских општина.
 
Такође, Бела кућа је позвала Београд да повуче оружане снаге које су распоређене у близини административне линије и да спусти ниво борбене готовости, а Приштину да омогући новоизабраним председницима општина да обављају своје дужности са алтернативних локација и да повуче полицијске снаге из општинских зграда.