Покрет за одбрану Косова и Метохије

Окупљање код Мурата: Турска бригада стигла на КиМ

Након тензија на северу, на Косово су почела да стижу појачања Кфора, а највећи део чини око 500 припадника турске 65. механизоване пешадијске бригаде, саопштио је НАТО.

Како се наводи у саопштењу које је НАТО поставио не Твитеру, појачања НАТО-а почела су да стижу на Косово након како се наводи „неизазваног и неприхватљивог насиља у којем је 30 мировних снага Кфора повређено у сукобима прошле недеље“.

Турски батаљон ће у почетку бити стациониран у кампу Султан Мурат код Призрена, а на Косову ће бити распоређен колико год буде потребно, наводи се у саопштењу.

Додатни батаљон резервних снага НАТО-а такође је стављен у стање приправности који ће бити распоређен ако буде потребно.

После разговора са председником Реџепом Тајипом Ердоганом у Истанбулу у недељу, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг захвалио је Турској на слању појачања на Косово.

Столтенберг је рекао да је Турска важан и веома цењен савезник, који даје кључни допринос НАТО-у.

„То укључује трупе за нашу мировну мисију на Косову, што је још важније сада када су тензије велике. Захваљујем Турској што је послала појачање на север Косова, после недавних немира“, наводи се у саопштењу.

КФОР се тренутно састоји од више од 4.200 војника који долазе из 27 земаља НАТО савезника и партнера, преноси Косово онлајн.

(ИН4С, 05. 06. 2023)