Покрет за одбрану Косова и Метохије

Ова емисија ,,Косметска кандила“ наша је молитвена подршка вјерном народу Косова и Метохије који ових дана пролазе кроз најновије страдање

Име: 03. 06. 2023-03. 06. 2023. KOSMETSKA KANDILA-PATRIJARH I VLADIKE TEODOSIJE I IRINEJ-MOLEBANI;Опис: наша је молитвена подршка вјерном народу Косова и МетохијеТип: audio/mpeg
 

Благодарећи телевизији ,,Храм“ и новинару Радија ,,Гораждевац“ Димитрију Радићу, преносимо бесједе Његове Светости Патријарха Српског Г. Порфирија са молебана за мир које је служио у храму Светог Саве на Врачару поред моштију Светог Владике Николаја Жичког и Свесрпског, као и бесједу Владике Рашко-призренског Теодосија у Ораховцу и бесједе преосвећеног Владике Новобрдског Г. Илариона у Лепосавићу и Звечану.

 

Патријарх Порфирије: Све што не може човек, може благодат Божија

Патријарх Порфирије служио молебан пред моштима Светог владике НиколајаЊегова Светост Патријарх српски г. Порфирије је 1. јуна у Спомен-Храму Светога Саве на Врачару, пред моштима св. Владике Николаја Српског служио молебан за благословени мир међу људима. Свјатјејши је пре молебна са свештенством читао Акатист св. Владики Николају, уз молитвено учешће великог броја верујућих душа. Његова Светост је у беседи нагласио да “тамо где има вере и молитве, има и благослова и благодати Божије” а да “вера чини све оно што не може ум човеков да замисли”.

Његова Светост је после молитве у наосу Светосавског Храма, у храму св. великомученика кнеза Лазара србског у крипти ове светиње, присуствовао предавању на тему “Над тајнама личности и дела Светог Владике Николаја”, протођакона др Љубимира Ранковића, једног од најбољих познавалаца лика и дела св. Николаја Србског. Слово протођакона Љубомира су такође са великом пажњом слушали и Преосвећени викарни Епископ ремезијански г. Стефан, бројни свештенослужитељи и благочестиви народ.

Патријарх Порфирије: Апелујемо на оне који имају силу и моћ да разумеју да и Срби имају право да живе у миру

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 31. маја у Спомен-храму Светог Саве на Врачару смолебан за мир пред моштима Светог Владике Николаја Жичког, Охридског и Лелићког.

Окупљеном верном народу духовни предводник православних Срба је произнео беседу у којој је, између осталог, поново апеловао “на оне који имају силу и моћ овога света у својим рукама – да молитвама Светог Николаја, Бог и њима отвори ум и срце да разумеју да и ми православни Срби на својој земљи имамо дубинску потребу, али осећамо да нам и припада и то право, да живимо у миру, да будемо људи којима се неће рушити домови, којима неће палити летину, које неће гонити и над којима се неће спроводити терор какав не постоји нигде данас у Европи, којима неће убијати недужну децу и за то проћи без икаквих не само санкција него и било какве опомене.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служиће сваког дана до недеље 4. јуна, када Црква слави Силазак Светог Духа на апостоле, са почетком у 18 часова у Храму Светог Саве молебан.

Његова Светост Патријарх г. Порфирије позива сав верни народ да умножи молитве за мир на Косову и Метохији.

Патријарх Порфирије: Никакви геополитички интереси нису важнији од човека па макар он био и православни Србин!

Његова светост Патријарх српски г. Порфирије поручио је 30. маја на молебну у Саборном храму српског народа на Врачару, пред стотинама верних који су дошли да се поклоне моштима Светог владике Николаја Српског, да никакви овоземаљски геополитички интереси нису важнији од човека па макар он био и православни Србин.

Нека Господ просветли њихов ум и загреје њихово срце да разумеју да и наша браћа и сестре на Косову и Метохији имају потребу, али и право, да на својој земљи живе у миру и међусобном разумевању са другима, да имају право да не буду прогањани, да им се не отима имовина, да им се не спаљује летина, да им се не руше гробља, да их нико не гони, да им нико не убија децу – поручио је Патријарх Порфирије и нагласио:

Његова светост Патријарх српски г. Порфирије служиће сваког дана до недеље 4. јуна, када Црква слави Силазак Светог Духа на апостоле, са почетком у 18 часова у Храму Светог Саве на Врачару пред моштима Светог владике Николаја Српског молебан за благословени мир међу људима.

Његова светост Патријарх г. Порфирије позива сав верни народ да умножи молитве за мир на Косову и Метохији.

Епископ Теодосије у Ораховцу: Ко има мир и љубав и не жели зло другоме, тај има будућност

Владика рашко призренски г. Теодосије стигао је у Ораховац 1“Након инцидента код цркве у Липљану, јуче су на зидовима више кућа у Ораховцу осванули натписи УЧК што је узнемирило српске грађане који у Ораховцу живе у ближем окружењу Цркве. Овај облик застрашивања јасно показује да локални екстремисти, али исто тако и локалне косовске власти, желе да етнички очисте Косово и Метохију од преосталих Срба. Бројни претходни инциденти у Ораховцу и на другим местима то јасно показују”, саопштила је Епархија рашко-призренска.

“Епрахија рашко-призренска апелује на међународне представнике на Косову и Метохији да учине све што је могуће да се смири ситуација и спречи могућа шира ескалација међуетничког насиља. Владика је упутио посебно апел КФОР-у да заштити српски народ, нарочито јужно од Ибра где се од јуче дешавају инциденти који уносе немир међу наше становништво”, истиче се у саопштењу Епархије.

Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије јуче је посетио наш народ у њиховој малој енклави у Ораховцу и пастирски их охрабрио. Мештани су Владику Теодосија дочекали у цркви. Посебно је био велики број малишана које је Преосвећени обрадовао чоколадицама.

О његовој посети известио је Радио Гораждевац, подсјетивши да је Преосвећеног Епископа Теодосија дочекала и једна лепа вест – свештеник Милан Станојевић и његови парохијани су започели радове у цркви Успења Пресвете Богородице како би је припремили за фрескописање.

Владика је својом беседом укрепио и поучио сабрани народ, да буду смирени, трпељиви и да имају љубав према свима, јер онај који има мир и љубав и не жели зло другоме, тај има будућност:

“Знам да нигде није лако, али Господ је рекао: Не бој се мало стадо. Управо те речи се односе на вас овде. Шта значи мало стадо? Мало бројчано, али не мало што се тиче важности и значаја. Господ каже имаћете невоље у свету, али се не бојте, ја сам са вама у све дане. То је Божје обећање, а Господ увек испуни оно што обећа, тако да никада не треба да помислимо да смо сами и да смо остављени, нарочито наша Црква коју не чине само свештеници и монаси већ и сав верни народ. Оно што је значајно у животу, а нарочито када су неке опасности и искушења, да будемо прибрани, да будемо смирени, да будемо трпељиви и, што је најважније поред тог мира којег треба да имамо у себи, да имамо љубав, ону Божанску љубав коју нам је Он подарио, јер са том љубављу апостоли су покорили цели свет и проширили Цркву по целој васељени. Тако да је то најјаче оружје које можемо да имамо. А човек је најслабији кад, не дај Боже, мрзи, зато они који мрзе, они који хоће да граде срећу, своју будућност на неправди, на одузимању права других, на разним поступцима који нису људски, нису по Богу, они не могу иматиу никакву будућност. Тако се не гради срећа ни себи, ни породици, ни деци, ни друштву. Једноставно мржња је као она рђа на металу која чини да тај метал сам од себе нестаје. Тако и човека који има мржњу, та мржња ће га појести.

Треба да имамо љубав према свима јер Господ је рекао: Љубите и непријатеље своје, јер је то победа, не у неком световном смислу већ у оном Божјем, јер онај који има мир и љубав, нема мржњу и не жели зло другоме, тај има будућност. Од малог семена никне велико дрво и тако бива и од хришћама, који имају љубави и исповедају истину и правду и чак су спремни да мученички страдају, они имају будућност. као што је Господ са крста рекао: Оче, опрости им јер не знају шта раде, они који су га распели, пљували, шамарали, викали на Њега, Он се молио за њих и видите да је на крају истина и правда победила.

Господ је победио смрт, васкрсао и нама је дао ту моћ и ту силу да волимо и љубимо друге, а да побеђујемо, да опстајемо и да имамо будућност. То је парадоксално, то људи овог света не разумеју, али Свети који имају Бога у себи разумеју и на крају препуштају Богу суд, да Он одређује и суди. Наше је само да имамо веру у Бога а кад то имамо, Бог ће учинити оно што је за нас најбоље. И кад мислимо да нам није добро и кад страдамо онда Господ окрене то на добро.

Данас је завршена школска година у Богословији, богословци су се данас распустили, али и та школа, и ваша школа овде, и ова деца, и ви овде који сте поред вашег храма, у вашим домовима, на огњиштима – ви исповедате и своју веру, а и држите све оне вредности које смо примили, наследили да сачувамо и да то предамо убудуће другим генерацијама.

Знам да је било графита неких, да су оскрнавили лик Новака Ђоковића, али то је вазда било и биће, немојте да вас изненађује. Ако смо опредељени да живимо на Косову и Метохији, да живимо у Призрену, Ораховцу и другим местима онда морамо унапред да се припремимо стрпљењем, да имамо трпљење и то је можда нека цена коју плаћамо зато што живимо на овим просторима. Али живећи на овим просторима, ми примамо и плату, плату за све то што носимо и подносимо и та плата ће од Бога, а и од нашег рода, стално бити. Треба само да се молимо Богу и да истрајавамо.”

-Епископ Иларион служио молебан за мир у храму у Лепосавићу

Владика ИларионЕпископ новобрдски г. Иларион, викар Патријарха српског г. Порфирија, служио је 30. маја молебан за мир у Лепосавићу, у храму Светог Василија Острошког. У беседи је, између осталог, поручио да морамо да будемо солидарни у добру, као и да треба да се молимо и за оне који нам зло чине, да се уразуме и да дођу на пут мира. Да останемо на путу мира и молитве.

Владика Иларион је служио молебан за мир и у храму Светог Ђорђа у Звечану, уз саслужење свештенства и молитвено учешће верног народа Божијег.

-Епископ источноамерички Иринеј писао секретару Блинкену и саветнику Саливену поводом насиља на КиМ

Његово преосвештенство Епископ источноамерички г. Иринеј послао је поводом насиља на северу Косова и Метохије писмо америчком државном секретару Ентонију Блинкену и саветнику Беле куће за националну безбедност Џејку Саливену, саопштено је из Епархије источноамеричке.

На овај потез Владика Иринеј се одлучио подстакнут дубоком забринутошћу и великим огорчењем због насиља над српским народом на Косову и Метохији, које се интензивирало у протеклих неколико дана, да би у понедељак прерасло у отворен оружани сукоб. У писму упућеном у понедељак, Владика Иринеј је приметио да се у сукобу албанских полицијских снага и Срба, Кфор непримерено ставио на страну агресора – албанских власти на Косову и Метохији. Такође, индикативно је да се насиље догодило дан пошто је Блинкен покушао да смири тензије недвосмисленом осудом насиља које су починиле албанске власти над Србима на Косову и Метохији.

Владика Иринеј је изразио задовољство овом, како се наводи у саопштењу, “историјском изјавом” Блинкена, будући да је то први пут у скоријој историји да један државни секретар оштро и без задршке осуђује насиље Албанаца над Србима на Косову и Метохији. Владика је нагласио да искуство протеклих година указује на чињеницу да привремене приштинске институције не поштују нити међународне споразуме нити сопствене законе када је у питању српски народ. Из насиља које се догодило у понедељак јасно се види и да су Албанци сада у стању да дрско игноришу и САД и њене савезнике, додаје се у саопштењу.

Оваквим непромишљеним актом, Албанци су довели САД и представнике ЕУ у незавидну позицију, с обзиром на то да последње насиље јасно указује на обим агресије и праве намере албанских власти на да створе етнички чисту државу без Срба, поручио је још Епископ источноамерички Иринеј и подсетио да мир и стабилност у југоисточној Европи, између осталог, зависе и од могућности српског народа на Косову и Метохији да живи слободно, у миру и људском достојанству. Највећа претња овим основним правима Срба на КиМ произилази управо из неодговорности и сталних кршења људских и верских права од стране привремених приштинских институција.

Владика је позвао САД и НАТО да без одлагања заједно са представницима Срба и Српском православном црквом на Косову и Метохији размотре примену нових безбедносних мера да би се заштитили животи српског становништва и омогућио им се опстанак.

(СВЕТИГОРА, 03. 06. 2023)