Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вучић: Без сумње смо се око нечега договорили, али није било слагања око суштинских ствари – Још сам забринутији за српски народ на КиМ

Фото: Стефан Стојановић

 

Компромисно решење, које је данас предложила Европска унија, а које обухвата најпре разговоре о формирању Заједнице српских општина и да паралелно са тим Београд крене са својим обавезама – ми смо прихватили, али је Курти одбио. Састанак је тако и окончан, поручио је управо из Брисела, српски председник Александар Вучич, сумирајући из своје перспективе данашње разговоре у оквиру дијалога.

Завршена је вишесатна рунда преговора на високополитичком нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине. Александар Вучић јутрос почев од 9 часова одржао је прво одвојене састанке са европским званичницима Мирославом Лајчаком и Жозепом Борељом.

Након што је исто потом учинио и Аљбин Курти, нешто пре 12 часова, уследила је и вишесатна трилатерала.

Ипак, управо због тога што је Приштина одбила компромисно решење које су предложили представници Европске уније на састанку –  Вучић је ове разговоре оценио као неуспешне.

„Имали смо разговоре и мислим да су они неуспешно завршени, у смислу проналажења јасног пута ка нормализацији односа. Сви ми имамо своје предлоге. Албанци своје, ми своје. На крају ми смо прихватили компромисни предлог Европске уније, Курти није желео да га прихвати“, открио је Вучић.

И овог је пута, током разговора, било непријатних ствари. Али српском председнику је то и логично, јер „сви се боре за своје“.

Још му је јасније да косовски премијер, Аљбин Курти, избегава да формира Заједницу српских општина.

„То је суштина свега“, сматра он.

Компромисни предлог и обухвата, прецизирао је потом, најпре разговоре о Заједници српских општина:

„Да видимо да ли ту има кредибилног процеса или не. Уколико бисмо установили да је процес кредибилан и да идемо ка формирању, паралелно са тим бисмо ми кренули да радимо на ономе што су наше обавезе“.

 

„Када питате Куртија – ‘Само ми потврди, хоћеш ли да формираш, да прихватиш формирање Заједнице српских општина?’ – никада не добијете позитиван одговор. Онда каже: хоћу ако не важе 21 од 22 тачке које је такозвани косовски суд одбацио, хоћу ако нема извршних овлашћења као што је писала Федерика Могерини и хоћу ако то буде у складу са уводним текстом ткв. Оп-едом који су писали Шоле и Ескобар“.

 

Контрирао је подсетивши их на споразуме који су већ потписани и по којима треба да се поступа када је реч о ЗСО.

Са друге стране, Србија од својих обавеза, каже – не бежи, али:

„Београд је, као и Европска унија нагласила како ствари морају да се одвијају и какав је ходограм“.

„Такав њихов предлог (ЕУ), упркос томе што није ни мало лак за нас – смо прихватили. Курти је то одбио. И тако је све и завршено“, поновио је још једном.

Ипак, на питање албанског новинара да ли је данас ишта договорено, кратко је одговорио да се јесу око нечега договорили, не прецизирајући и шта, али да слагања око оног што би било од суштинског значаја за обе стране – није било.

„Можемо се сложити око много ствари да је данас леп или ветровит дан, да, можемо се сложити око овога, али се нисмо сложили око нечега што је данас било суштинско о чему разговарамо заједно са представницима ЕУ. Да смо се око нечега договорили, без сумње смо се око нечега договорили, али се нисмо сложили око нечега што је било од стварног значаја за обе стране“, казао је српски председник.

Прецизирао је потом да је српска страна данас на састанку пред европским представницима изнела и податак – да се од последње изјаве Европске уније од 3. јуна, броје 22. ескалаторна потеза Приштине.

 

Тврди да су и у звечанском насељу Кориље и данас „провоцирали и покушавали да застрашују људе“, не прецизирајући и ко.

Људе су повукли, како он каже, након што су видели да је он о томе говорио пред званичницима ЕУ данас током разговора.

„То су ствари које се свакодневно дешавају, а у последња два месеца имамо 50 одсто више инцидената под Куртијем, него што смо их имали у најгорој години у време било које друге власти на Косову и Метохији“, истакао је пред новинарима Вучић, а исто је претходно, поручује, указао и званичницима ЕУ.

 

Разговорало се о ситуацији на Северу. Каже, указао је на састанку колико сваком процесу успостављању рационалних односа „смета свакодневно шиканирање, хапшење, држање у притвору Срба“.

Покренуто је и питање „илегалне експропријације“, као и питање исељавања Срба из српских институција у којима раде.

Није оптимистичан да је код потоњег ту данас направљен напредак, али верује да ће косовски премијер морати да, како каже, „одговори на папир који је добио од ЕУ, а који је везан за експропријацију“.

Упитан о порукама из Приштине – да се избори могу остварити само кроз петицију грађана који желе да смене градоначелника, Вучић се позвао на овонедељну изјаву специјалног изасланика за Западни Балкан, Габријела Ескобара.

„Они су добили одговор од Ескобара, да је најбоље решење да се иде на оставке. Зашто цео програм петиције? Да ли ви знате колико би то било, да се само иде кроз то?“, упитао је.

Тврди да је све то намерно измишљено, а само да би се избегао процес избора.

Подсетио је да је потребно чак 118 дана да би се тим путем дошло до тренутка избора.

 

„Дакле, неко је намерно то све направио. Притом, Курти каже да му не пада на памет и да ће пре да се одрекне не знам чега, него своје двојице градоначелника“.

 

Иако такав приступ Приштине овом проблему лично не разуме, понавља да је спреман да са Србима на Северу разговара и види на који начин, српска страна, може да допринесе деескалацији ситуације.

„Рекао сам да ћу дати све од себе да, уколико они поднесу оставке, разговорам са Србима да учествују на изборима. Не могу да обећам у име Срба, али сам рекао да ћу дати све од себе“, истакао је Вучић.

Признаје да је помало задовољан што је Србија данас показала „конструктивност, одговорност и жељу да приступа компромисним решењима“, али је, са друге стране – још забринутији за позицију српског народа на КиМ после свега што је данас чуо.

Чак не зна ни шта су наредни кораци, осим да мора да се разговара.

(КоССев, 14.09.2023)