Покрет за одбрану Косова и Метохије

Шолц упоредио подршку Украјини са учешћем Немачке у бомбардовању Југославије

Олаф Шолц (Фото / ЕПА ЕФЕ / Џ. М.)

Војна подршка Украјини, по важности за Немачку, може се упоредити са учешћем у бомбардовању Југославије, када је Берлин употребио своје оружане снаге први пут након пада фашизма, рекао је немачки канцелар Олаф Шолц у подкасту радија Космо (компанија WДР).

Према његовим речима, интервенција НАТО-а у догађајима на Балкану и украјинска криза постали су за Немачку „смена епоха” и прекретница.

„Овај рат (у Југославији) била је прва смена епоха, пошто је Немачка први пут одлучила да интервенише у таквој ситуацији сопственим оружјем”, реко је немачки канцелар.

Шолц је такође приметио да је рат у Југославији одиграо улогу у његовој политичкој каријери, пошто је 1998. године изабран у Бундестаг.

„Практично прва одлука коју сам тада морао да доносим ​​била је немачко учешће у мировној мисији у Југославији, која је такође била војна операција за заустављање убијања”, нагласио је он, преноси Спутњик.

Осим тога, Шолц је „пацификацијом” региона назвао жељу да се државе које су настале распадом Југославије придружи ЕУ у оквиру „Берлинског процеса” (мини шенгена).