Покрет за одбрану Косова и Метохије

Рочиште двојици оптужених за убиство УНМИК и ’’КП’’ полицајаца 2004. године: Један ослобођен оптужби, другом 8 година затвора

Фото: Преузето са Газета Експресс

Извор: Зери (Текст је изворно преведен са албанског)

Основни суд у Приштини прогласио је ослобађајућу пресуду против Бедрија Краснићија по оптужби за убиство два полицајца 2004. године у Подујеву, док је Аљбан Дездари осуђен на осам година затвора због кривичног дела „Помагање у извршењу кривичног дела убиство“.

Пресуду двојици оптужених саопштио је у среду председник суда Арбен Хоти, преноси Заклетва за правду.

Према пресуди, није доказано да је Краснићи починио кривично дело које му се ставља на терет.

Трошкове кривичног поступка сноси Суд.

У међувремену, Дездари је проглашен кривим и осуђен на осам година затвора за кривично дело „Помагање у извршењу кривичног дела“, док је ослобођен оптужбе за „Тешко убиство у покушају“.

Истом лицу у казну ће се урачунати и време проведено у притвору.

Иначе, Бајрам Кићмари (Киqмари) и Фаик Шаћири (Схаqири) су такође оптужени у овом случају за убиство полицајаца, али је Врховни суд у септембру 2017. године, донео решење за њихово пуштање на слободу, пошто је, према овом суду, двојици оптужених суђено годинама уназад око овог догађаја и да постоји пресуда за обуставу истрага против њих.

Бивши Окружни суд у Приштини, 9. новембра 2007. године, прогласио је кривим за напад само Шкумбина Мехметија (Схкумбин Мехметин), који је сматран терористичким и осудио га на 30 година затвора, док је ослободио Назима Кадријуа (Кадриун), Арбена Ахметија (Ахметин), Арсима Рашитија (Расхитин), Јетона Суљејманија (Сyлејманин), Османа Кељмендија, Фљорима (Флорим) Ејупина, Џавита (Xхавит) Косумина, Фаика Схаћирија (Схаqирин), Незира Кељмендија (Келмендин), Ирфана Адемина, Џафер Зимбераја (Xхафер Зyмберајн) и Бајрама Кићмарија (Киqмарин).

Тужилаштво ЕУЛЕX-а подигло је 21. јула 2017. године оптужницу против Бедрија Краснићија, Аљбана Дездарија, Бајрама Кићмарија и Фаика Шаћирија за извршење кривичних дела „Тешко убиство“ и „Убиство у покушају“.

Према оптужници, четворица оптужених су 23. марта 2004. године у Подујеву, у сарадњи са Агроном Суљејманијем, Фљоримом Ејупијем и Шкумбином Мехметијем напали патролу УНМИК-а, која је патролирала у близини села Шаковица.

У оптужници се наводи да је оптужени најмање 108 пута пуцао на возило и његова четири путника, при чему су убили полицајца УНМИК-а и косовског полицајца А.Р, који су обављали послове заштите правног поретка.

Службеник косовске полиције Басри Мулићи и преводилац УНМИК-а Рама Зенели повређени су од испаљених метака.

Према наводима оптужнице, оптужени су намерно довели у опасност животе више људи, који су се налазили у возилима иза аутомобила УНМИК-а, делујући из националних побуда и намерно извршили ова два убиства.

(Зери/КоССев, 13.09.2023)