Покрет за одбрану Косова и Метохије

Александар Вучић у Бриселу пристао на повлачење Србије са Косова и Метохије

Видео принт (Фото: Косово онлајн)

Вучић у Бриселу: Курти одбио предлог ЕУ

 

Председник Србије Александар Вучић сусрео се са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом, специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и председником владе привремених власти на Косову и Метохији Аљбином Куртијем.

Након разговора Вучића и Бореља и Лајчака, у 10 сати, уследио је састанак европских посредника и премијера привремених приштинских институција Албина Куртија, а затим у 11 сати и трилатерални састанак.

Након састанка огласио се председник Вучић:

– Разговори су неуспешно завршени, сви имамо своје предлоге, а на крају смо ми као Србија прихватили компромисни предлог ЕУ. Курти није хтео и састанак је окончан. Јасно је да Курти избегава да формира ЗСО, Србија не бежи од својих обавеза. Има много више инцидената на Косову и Метохији него раније, на то смо указали, Србија је била конструктивна, видећемо како ће тећи разговори убудуће – рекао је Вучић новинарима у Бриселу.

ЗСО

Председник је рекао да је компромисни предлог подразумевао прво формирање ЗСО, а затим испуњавање обавеза од стране Србије, али обзиром да Курти није желео да прихвати то, састанак је завршен.

– Разговарали смо и о ситуацији на северу КиМ. Указао сам како у процесу успостављању нормалних односа омета свакодневно малтретирање Срба и покренули смо питање експропријације и питање исељавање Срба из институција у којима раде. Не верујем да ће бити покренут икакав напредак, осим што ће на бели папир који је добио од ЕУ Курти морати да одговори о експропријацији. Рекао сам да ћу дати све од себе ако они дају оставке да ћу причати са њима, али не могу да одлучујем уместо њих – каже он.

 

 

Председник је подсетио да постоји неколико споразума Београда и Приштине од којих је основни Бриселски.

– Морамо да почнемо са имплементацијом тих споразума, али је прво неопходно формирати ЗСО, а они не желе ни да причају о томе, то је као квадратура круга. Увек исти проблем и ништа. Нећете чути то само од мене већ и од представника ЕУ – каже Вучић.

Председник је рекао да је било речи и о повлачењу специјалних јединица тзв. Косова председник каже да је изнео и тај проблем, као и све што се дешавало од 25. јуна.

– Србија је показала жељу да приступа конструктивним решењима. Забринут сам за позицију српских народа на КиМ после оног што сам данас чуо. Очекујем реакцију Европе након овога – каже председник.

Подсетио је да су српска деца рањена на Бадњи дан и да су увек Срби ти који су угрожени.

Скраћивање и опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 9. 2023)

 

ЕУ: Курти не говори истину, ово је било на столу

 

Европска унија демантовала је тврдње косовског премијера Аљбина Куртија да је његов предлог једини био на столу током састанка у Бриселу, подсећајући на предлог за редослед примене постигнутих споразума који је већ представила у оквиру дијалога, преноси РТС.

Јавни сервис наводи да је имао увид у предлог ЕУ, који је Београду и Приштини представљен у јуну, а који предвиђа редослед примене договора.

 

Тачке 1, 7 и 10 – Почетак преговарачког процеса за статут инструмента самоуправљања косовских Срба

Србија више не инсистира на употреби звездице и фусноте и учешћу УНМИК-а на регионалним форумима

Тачке 7 и 10  Завршетак преговора о Статуту инструмента самоуправљања косовских Срба

Тачка 3  Странке се неће мешати у унутрашње ствари једне друге и уздржаће се од било каквог облика насиља или претњи насиљем

Тачке 7 и 10 – Успостављање инструмента самоуправљања косовских Срба Распуштање структура којима управља Србија на Косову и њихова одговарајућа транзиција под инструмент самоуправљања косовских Срба

Тачка 1 – Препознавање одговарајућих докумената и државних симбола Споразум као обавезујући водич у спровођењу обавеза које произилазе из споразума из претходних преговора.

Тачка 7  Формализација статуса Српске православне цркве на Косову

Тачка 8 – Практични споразуми за размену сталних мисија

Тачка 4 – Србија се не противи чланству Косова ни у једној међународној организацији

Тачка 7 – Завршетак интерних процедура на Косову за заштиту српских објеката верског и културног наслеђа

Тачка 6 – Формирање посебних радних група под дирекцијом ЕУ за спровођење наведених акција

Тачка 9 – Организација донаторске конференције; припрема заједничких пројеката странака

Тачка 6 – Покретање преговора за правно обавезујући Споразум за свеобухватну нормализацију

Извор: Коха/Стање ствари

 

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак је у међувремену имао тим поводом седам кругова одвојених разговора са обе стране, речено је из ЕУ и додато да је Куртијева изјава нетачна.

„Куртијева изјава да је овај предлог био једини на столу је зато чињенично једноставно нетачна”, каже се из ЕУ.

У тексту, који је представљан странама, чланом 7 се предвиђа формализовање статуса Српске православне цркве на Косову, као и завршетак унутрашњих процедура за заштиту српске верске и културне баштине.

Члановима 7 и 10 предвиђен је завршетак преговора о статуту инструмента за самоуправу Срба на Косову и они предвиђају и паралелно успостављање „инструмента самоуправе” за Србе, и укидање структура под управом Београда и њихову транзицију, по потреби, у оквиру инструмента за самоуправу.

Чланови 1, 7 и 10 предвиђају паралелно покретање преговарачког процеса о „статуту инструмента за самоуправу” Срба.

 

 

Наредни корак у процесу био би да се стране неће мешати у унутрашње ствари једне друге те се уздржавати од било каквог облика насиља или претње насиљем.

Како преноси Слободна Европа, исти извори који су оповргли наводе премијера Косова нису одговорили на новинарска питања да ли је ЕУ изашла са конкретним документом на састанку одржаном 14. септембра.

У документу се наводи да редослед потеза подразумева признање одговарајућих докумената и националних симбола, односно постизање споразума о обавезујућој мапи пута за имплементацију одговарајућих неиспуњених обавеза које произилазе из ранијих споразума о дијалогу.

Према европском предлогу, Србија се не би противила чланству Косова ни у једној међународној организацији, а потом би на Косову дошло до окончања интерних процедура за заштиту српских објеката верског и културног наслеђа.

На самом крају се предвиђа покретање преговора о правно-обавезујућем споразуму о свеобухватној нормализацији.

Опрема: Стање ствари

(РТС/Време/Покрет за одбрану КиМ, 15. 9. 2023)

 

Лајчак: Споразум о нормализацији да почне да се примењује до краја године

 

Процес спровођења споразума о нормализацији односа између Београда и Приштине Србије мора да почне ове године јер у супротном вишегодишњи напори могу да буду изгубљени, поручио је специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Мирослав Лајчак, у интервјуу за ТАСС, јучерашње преговоре у Бриселу између председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија описао као тешке.

„Курти инсистира на документу који де факто почиње тиме да Београд призна Косово и тек онда ради свој део посла, што наравно није реалан пут напред“, објаснио је Лајчак.

 

 

Истакао је да у овом тренутку није неопходно да се фокусира на даље преговоре са Београдом и Приштином, али да почиње серију консултација са земљама чланицама ЕУ, Британијом и САД, за шта ће искористити и септембарско заседање Генералне скупштине УН, како би се дошло до јединственог и координираног одговора међународне заједнице на односе Београда и Приштине.

Лајчак је истакао да је од суштинске важности да ове године крене примена споразума о нормализацији односа, а да ће, ако процес буде могао да се постави и покрене, он тећи и следеће године.

„Уколико се те фундаменталне одлуке не донесу до краја године, бојим се да ће политички календар у Европи и Сједињеним Америчким Државама бити такав да ће ову агенду гурнути у други план. Уверен сам да је Охридски споразум најбољи документ. Обе стране су то прихватиле и било би штета да се то сруши“, истакао је Лајчак.

У том случају он очекује још сукоба, ескалацију тензија и можда још више насиља на северу КиМ.

Оценио је да је процес нормализације односа достигао „прекретницу“ након што су се две стране у фебруару и марту у Охриду, у Северној Македонији, договориле о суштинским документима који воде ка нормализацији међусобних односа.

„Међутим, права примена споразума није почела за шест месеци. Обе стране имају огроман степен неповерења једна према другој. Кажу, дајте ми оно што заслужујем и онда ћу урадити шта је потребно“, описао је ситуацију Лајчак.

 

 

Додао је да то тако не функционише и да је зато ЕУ изнела предлог од седам тачака који омогућава да обе стране иду паралелно.

„На пример, да ће Приштина почети да преговара о гаранцијама за Србе на северу КиМ и да ће Београд постепено почети да испуњава своје обавезе“, објаснио је Лајчак.

Према његовим речима, предлог ЕУ је транспарентан и мерљив, може се зауставити у било ком тренутку ако једна страна престане да испуњава своје обавезе.

 

Опрема: Стање ствари

(РТС, 15. 9. 2023)

 

EУ у тренутним околностима неће организовати нове састанке Београда и Приштине

 

Европска унија ће у консултацијама са земљама чланицама и Сједињеним Државама одлучити о даљим корацима у дијалогу Београда и Приштине и могућим позитивним и негативним мерама према странама, изјавио је високи европски званичник после неуспешне рунде преговора између председника Александра Вучића и премијера владе у Приштини Аљбина Куртија.

Званичник, који није желео да буде именован, рекао је за РТС да су разговори завршени неуспехом након што Аљбин Курти није прихватио компромисни предлог ЕУ. Нагласио је да ЕУ у садашњим околностима више неће организовати нове састанке лидера и главних преговарача.

„ЕУ је до сада представила седам предлога о редоследу примене споразума, али они неће бити прихваћени све док Приштина инсистира на формализовању признања, пре примене споразума“, навео је званичник.

 

Извор: РТ Балкан

 

Према његовим речима, сада је моменат да ЕУ и САД разговарају о могућим позитивним и негативним подстицајима за две стране како би се ангажовале на примени споразума.

Европски извори најављују да ће се о томе разговарати следеће недеље на маргинама Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку, као и да ће наредни потези Брисела бити познати до почетка октобра.

Неименовани званичник је навео да је суштина европског предлога у томе да примена споразума треба да тече паралелно „корак по корак“, при чему свака страна има гаранције да се неће доћи до тога да испуне своје обавезе, а не добије оно што очекује заузврат.

„Виоски представник Жозеп Борељ је од лидера тражио да се изјасне да ли су спремни да безусловно примене споразум, што би почело израдом нацрта ЗСО и затим гарантовало да ће Србија испуњавати своје обавезе како примена буде напредовала – али Аљбин Курти је то одбио“, наводи званичник.

Уместо тога, Куртијев предлог предвиђа да Борељ достави споразум генералном секретару УН, који би информисао Савет безбедности и Генералну скупштину УН да се „две стране слажу са принципима повеље УН“. Друга тачка примене била би признање националних симбола и докумената Косова, након чега би почели разговори о статуту ЗСО.

 

 

„Јасно је да овакав предлог не може да води ка договору и резултатима“, оценио је званичник ЕУ.

Како пише РТС, званичник је додао да Србија нема позитиван учинак у примени неких елемената споразума, „што је већ могла да учини као знак добре воље“, као и да и даље нису приведени правди починиоци насиља против Кфора, иако је „њихов идентитет познат“.

Званичник наводи да на Северу и даље постоји велики ризик ескалације, иако је ситуација тренутно мирна. Као пример ризика навео је експропријацију земљишта коју су привремено обуставиле приштинске власти, захтев да се испразне општинске зграде у Северној Митровици и могуће укидање лиценце Телекома.

Према оцени европског дипломате, оставка градоначелника изабраних са само 3,5 одсто подршке је најбрже и најбоље решење за одржавање нових избора у четири општине на северу Косова и Метохије.

„Опција петиција и скупљања потписа за референдум је дуга и правно неизвесна. С друге стране, јасно смо рекли и да Срби морају безусловно да учествују на новим изборима“, наводи дипломата.

Према његовим речима, избегавања нове ескалације и насиља на Северу мора да буде приоритет.

Имамо јасан договор о нормализацији односа и примени, али ће се он распасти ако не успемо да покренемо примену пре краја године, закључио је званичник ЕУ.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

Опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 15. 9. 2023)