Покрет за одбрану Косова и Метохије

Филиповић: Ухапшенима у Грачаници одређен кућни притвор, снимци доказују да нису напали полицајце, већ да су се они повредили током грубог хапшења

Фото: Ким

Двојици мушкараца која су прексиноћ ухапшена у Грачаници, одређен је 30-дневни кућни притвор. Оптужени су за ометање и напад на полицајце. Њихов бранилац, међутим, у изјави за КоССев наводи да постоје снимци који доказују да ухапшени нису никог напали. Чак тврди да се на снимку види како су се полицајци повредили током „грубог“ хапшења – односно да је један од њих наводно повредио колено када је срушио М. М. на асфалт, а други руку, када га је, додаје, ударио.

У Грачаници се овог четвртка догодио инцидент о којем су опречно извештавали медији и Косовска полиција.

Позивајући се на тврдње очевидаца, исте ноћи је РТВ Ким јавио да су А. М. и М. М, наводно нападнути, односно пребијени од стране припадника Косовске полиције, а потом и ухапшени.

„Дечко који је возио аутомобил није био везан појасом због чега му је полицајац написао казну на албанском, младић га је упитао да ли може да му преведе на српски језик, на шта је он одговорио ’да ли знаш ти где живиш’. Полицајци су га након тога ударили и ухапсили“, рекла је за Ким особа која је желела да остане анонимна.

Други сведок инцидента, који је изјаву давао и у станици Косовске полиције – казао је за исти медиј да младићи ни у једном тренутку нису насрнули на полицајце.

Међутим, њима је одређено 48-часовно задржавање, а дан касније се Косовска полиција огласила са другачијим наводима о томе шта се догодило.

У полицији тврде да су двојица мушкараца ухапшена, јер су „ометали и физички напали два полицајца док су обављали службене дужности“.

Осим тога, навели су и да су током инцидента у Грачаници – телесне повреде задобили полицајци, те да је указана медицинска помоћ и њима и ухапшенима.

Уочи истека рока од 48 сати, данас је пред Основним судом у Приштини одржано рочиште у вези са одређивањем мере притвора.

Адвокатица Јована Филиповић потврдила је за КоССев да је ухапшенима одређен 30-дневни кућни притвор, док је уједно најавила подношење жалбе Апелационом суду у вези са одлуком о изрицању ове мере.

Прецизирала је да се М. М. ставља на терет напад на службено лице, а А. М. спречавања лица у вршењу службене дужности.

Филиповић, међутим, тврди да поседује снимак на којем се не види да су ухапшени напали полицијске службенике, те понавља да су они тражили од полицајаца да им се казна пише на српском језику.

„Полицајци, тиме изреволтирани, одвојили су Андрију на другу страну, а Михајла су кренули да хапсе грубо и да га ударају“, наводи.

Прецизира да је М. М. одмах пребачен у КБЦ у Грачаници због повреде које је задобио, а да је А. М. транспортован за Лапље Село, због погоршаног здравственог стања.

 

Наводи и да је медицинска екипа данас била присутна на рочишту, те да су потом обојица враћени у медицинске установе у овим местима.

 

Филиповић, са друге стране, каже да се на истом снимку види како су се полицијски службеници повредили током хапшења.

„Ми имамо снимак са видео надзора на којем се види да је полицајац повредио колено у тренутку када је срушио М. М, а други је повредио руку у тренутку када је ударио М. М“, наводи.

О другим детаљима за сада није могла да говори, јер је истрага у току, а оптужница још увек није подигнута.

Филиповић није имала сазнања о томе да ли је било какав поступак покренут против двојице полицајаца, односно да ли је и какву одлуку донео Полицијски инспекторат Косова.

 

Иначе, породица двојице младића претходно је поднела пријаву ПИК-у, чији су припадници, према медијским наводима, били у станици у Грачаници одмах по инциденту.

КоССев се још јуче за више информација обратио ПИК-у, али из ове институције нам одговор још увек није стигао.

 

Адвокатица је, са друге стране, потврдила за КоССев да је Омбудсман покренуо истрагу о случају.

„Чула сам се била са замеником Омбудсмана, Срђаном Сентићем, послала сам представку Омбудсману, знам да су они разговарали са Инспекторатом, али немам информације, шта и како даље“, додала је Филиповић.

(КоССев, 16.09.2023)