Покрет за одбрану Косова и Метохије

Из ЛВВ настављају са оптужбама на рачун посредника ЕУ: Пристрасни, у корист Србије, обезвредили улоге

Фото: Фејсбук/Мирослав Лајчак

Наставља се низ оптужби високих званичника Самоопредељења на рачун Жозепа Бореља и Мирослава Лајчака, у вези са сусретом косовског премијера и српског председника у Бриселу. Након навода да су пристрасни, на страни Србије, најновија оптужба је да су „обезвредили“ своје улоге у процесу.

То сматра посланик Самоопредељења, Арменд Муја, који је такође казао да приступ посредника у дијалогу није уравнотежен, односно да су више на страни Србије.

Тврди да је Косово постало страна која се представља као неко ко блокира дијалог „јер се први пут опире напорима да се нашкоди националном интересу“.

Каже и да посредници морају да схвате да ЗСО са извршним овлашћењима као трећим нивоом власти угрожава постојање Косова изнутра.

„То су црвене линије које се не могу прећи, али влада је спремна да спроведе све законске и спроводљиве споразуме и све обавезе које не утичу на Устав и законе“, рекао је.

Подсетимо, нова рунда дијалога на високом нивоу одржана је у четвртак у Бриселу без позитивног исхода када је реч о плану примене Европског споразума и деескалацији ситуације на Северу Косова.

Две стране нису успеле да превазиђу разлике, поручио је након овог састанка високи представник ЕУ, Жозеп Борељ, наводећи да је Београду и Приштини представљен предлог којим се од њих тражи да паралелно испунавају по једну обавезу.

Борељ је, међутим, казао да косовски премијер није желео да прихвати предлог, односно да није био спреман да крене са процесом успостављања ЗСО, већ да је уместо тога инсистирао на дефакто признавању, као првом кораку.

Високи представник ЕУ је, са друге стране, казао да је Вучић прихватио предлог који је изнет, упркос томе што је имао свој.

Косовски премијер је, међутим, након овог састанка изашао са тврдњом да је он заправо био једини који је изнео конкретан предлог о редоследу примене тачака споразума из Охрида, а да је Србија, уз подршку ЕУ, испуњавање било каквих обавеза условљавала формирањем ЗСО, на шта он није пристао.

И тако је овог четвртка кренула серија оптужби владајуће странке на рачун Европске уније, уз тврдњу да је стала на страну Србије.

Да су европски посредници „стали на страну Србије“, одмах је казала шефица посланичке групе Самоопредељење Мимоза Кусари-Љиља.

„Колико смо у овом тренутку могли да схватимо, премијеру је предочен документ на енглеском и српском језику и чини се да је оно што је изнела и тражила Србија постало став посредника, који представља да посредник више није неутралан – већ присталица једне стране“, казала је Кусари а пренео Клан Косова.

Идентичне тврдње, изнео је и косовски министар финансија, Хекуран Мурати.

Он је Куртијев предлог дефинисао као „прави“, те навео да је Борељ странама заправо изнео један од захтева Србије „маскирајући га као компромисни предлог који долази из ЕУ“.

„На који предлог је Србија, погодили сте, рекла да. Борељ и Лајчак то више ни не покушавају да сакрију“, написао је Мурати на Твитеру/X.

У међувремену је саветник косовског премијера, Јетон Зуљфај (Зулфај), објавио документ уз тврдњу да је он представљен у Бриселу од стране посредника, те да је заправо сачињен пре шест месеци.

И он је констатовао да су га посредници у дијалогу искористили како би „покрили недостатак учешћа Србије у настојањима да се направи план секвенцирања“.

„Документ је веома користан за разумевање како је Вучићев услов постао став ЕУ“, тврди Зуљфај.

 

Овим документом је предвиђено да Приштина оконча преговоре о ЗСО и заврши успостављање до октобра ове године, а да се потом одмах крене са разговорима и применом Европског споразума.

 

И док је власт оптуживала Европску унију, опозиција је, након нове рунде дијалога, слала критике на рачун Куртијеве владе.

Тако је потпредседница ПДК, Вљора Читаку, поручила да, након неуспелих преговора – „Косово преузима терет неуспеха“.

„Ви сте у Охриду прихватили један споразум који се заснива на узајамном непризнавању, а у центру не само Асоцијацију, већ и потенцијално политичку аутономију“, поручила је Читаку.

Лидер ААК, Рамуш Харадинај, са друге стране, још једном је позвао Куртија да поднесе оставку.

„Мора да поднесе оставку и врати мандат народу, ово треба да уради чак иако мисли да је на правом путу. Он је дужан да пита народ шта мисли о његовим поступцима. У демократији избори су најбољи одговор“, написао је Харадинај на Фејсбуку.

Реаговао је и некадашњи косовски министар спољних послова, Енвер Хоџај, казавши да је Куртијев наступ у дијалогу као „класична превара“, док је његов предлог за нормализацију односа са Београдом описао  као „безвредан“.

Критикама се придружио и бивши косовски министар за европске интеграције, Беким Чолаку, тврдећи да је „Курти остварио личну победу на рачун Косова“.

„Све се то ради на рачун Косова, јер уместо да се у Европској унији разговара о укидању санкција или казнених мера које су на снази, сада можда може да се води и друга расправа о предузимању додатних мера против Косова“, рекао је Чолаку за Клан Косова.

(КоССев, 16.09.2023)