Покрет за одбрану Косова и Метохије

Андријана Мицић из Грачанице за РТ Балкан: Полиција је тукла моје синове ни криве ни дужне

Фото: Видеп принт/Танјуг

“Нити су моји Андрија и Михајло шта лоше урадили, нити испровоцирали полицију да се према њима тако поступи. Постоји и снимак… Кад су их зауставили у Грачаници писали су им казну, Андрија их је питао зашто су им казну писали на албанском, кад и према косовском закону имају право да им полиција казну пише на српском. Полицајац им је на албанском рекао да не зна српски, други полицајац је такође на албанском додао: ‘Знаш ли ти где живиш, није ти ово Србија’. Андрија је тада у афекту рекао: ‘А у п…у м….у’ Тај исти полицајац се тада вратио, то се такође види на снимку, и на српском рекао мом сину: ‘Шта си рекао?’ Андрија му је тада казао: ‘А, сад знаш српски…’ Тада су скочили на Михајла, Андрија је почео да виче да Михајло ништа није рекао, млађег Михајла су бацили на земљу, ухапсили… На снимку се види да је Андрија пао, наравно да је покушао да заштити брата, то би свако урадио…”

Овако данас, неколико дана пошто је њеним синовима Андрији и Михајлу Мицићу одређен кућни притвор од 30 дана и пошто их је полиција претукла у центру Грачанице, јер су тражили да им саобраћајна казна буде исписана на српском језику, за РТ Балкан говори мајка младића Андријана Мицић.

 

“Још увек су у болници, Андрија прима инфузије, Михајло носи крагну, боле га врат и рука. Тек јуче смо могли да их посетимо и видимо пошто им је одређен кућни притвор до 30 дана. Претходних дана чувала их је полиција, страшно је све ово што нам се дешава”, каже Андријана и додаје:

 

“Могу да вам пошаљем снимке са монитора на којима се види како Андрији скачу и притисак и сатурација, Андрија је као мали имао проблем са астмом, сад има тахикардије. Михајло се мало боље држи. Андрији је јуче скочила гликемија, вероватно због стреса. Не знам кад ће их лекари пустити кући. Михајло има нагњечења у вратном делу, боли га десна рука, последица од бацања на асфалт. Кад су га бацали осетио је и болове у ребрима”, приче мајка младића.

После свега што се њеним синовима, породици догодила, Андријана каже да осећа велики страх, да се боји шта ће се даље дешавати.

 

“Страх ме је сад, наравно. Много ме је страх. Једино што могу да гарантујем јесте да момци неће да се селе са Косова, то су ми рекли кад смо се видели у болници, ми немамо ништа друго сем ово овде на Косову. Бојим се шта ће бити даље. Могу сад да нам натоваре свашта. Били су заказани протести у Грачаници, ја нисам хтела да се одрже. Откуд знам ко шта може рећи и шта се може узети против нас. Све ово што се десило узнемирило је и комшије и колеге, све овде у Грачаници. Сад живим као зомби, под седативима. Синови су наредних месец дана у кућном притвору, три пута сваког дана обилазиће нас полиција, и то ће бити велики стрес за нас, али, то је, на жалост, живот нас Срба на Косову”, сведочи Андријана.

 

Премлаћивање двојице младића и кривичне пријаве за напад на службено лице узнемирили су српску заједницу у Грачаници. Људи из Грачанице са којима смо данас разговарали кажу да народ посебно боли чињеница да готово свакодневно кроз ову енклаву наиђе понеко возило са Албанцима који узнемиравају, провоцирају мештане, да полиција не реагује на такве провокације, али, да за Србе важе други аршини.

 

 

“Просто, осећамо да полиција као да једва чека, да траже било какав разлог да дигну руку на нас, да нас хапсе”, каже један од наших саговорника.

У Грачаници подсећају да су пре месец дана у овој енклави протестовали и Роми због премлаћивања једног њиховог сународника који је по позиву отишао да се јави у полицију и тамо без разлога добио батине, и који је затим са потврдом лекара поднео пријаву Косовском полицијском инспекторату.

Андријана Мицић понавља да је тешко живети, гајити децу у енклави, да је посебно тешко што ни Андрија ни Михајло немају посао.

 

“Ја само њих двојицу имам, и, могу да кажем, а то ће вам свако у Грачаници потврдити, да су у сваком погледу деца за пример. Не раде нигде, труде се колико могу да зараде неки динар, полирају фарове на колима, иду са оцем који је мајстор на грађевину. Андрија је завршио медицинску школу за физиотерапеута, Михајло саобраћајну, никад никакав проблем нису направили, ни о кога се огрешили. Као родитељи васпитавали смо синове да буду поштени, да се ником не замерају, да буду добри, радни, вредни. Не стиде се ничега да раде…”, каже Андријана.

 

Мајка младића додаје да се као породица тешко боре са свим што их је снашло, сад младиће чекају и кривичне пријаве, суђење.

“Не бих пожелела ником ово што смо муж и ја у ова три дана и три непроспаване ноћи преживели. Под седативима сам, на свој захтев сам изашла те ноћи из болнице, како сам ја могла да се лечим а деца ми у таквом положају. Супругу све ово тешко пада, заиста не дај Боже никоме све ово…”, каже Андријана.

(РТ Балкан, 18.09.2023)