Покрет за одбрану Косова и Метохије

Бисљими: Француско-немачки споразум обезбеђује де факто признање од стране Србије

Извор: КоССев

Главни преговарач Косова у дијалогу са Србијом Бесник Бисљими изјавио је да француско – немачки предлог посредника у дијалогу пружа де факто признање Косову од стране Србије. 

Бисљими је рекао да је мандат специјалног изасланика Европске уније Мирослава Лајчака да олакша финални законски обавезујући споразум између Косова и Србије.

„Како би међународни фактор имао могућност да примора Србију да буде конструктивна у дијалогу, то је омогућио француско-немачки предлог. То је захтев посредника да се убаци један посредни споразум који Косову пружа де факто признање, али не и де јуре. То није пропуст, већ је намерно, то је концесија коју је урадила косовска страна, али не према Србији, већ према међународној заједници. Нисмо одустали од финалног споразума зато што је француско-немачки споразум пут ка финалном споразуму и он обезбеђује де факто признање од стране Србије“, рекао је Бисљими.

На састанку који је 27. фебруара одржан у Бриселу, Курти је понудио потписивање Основног споразума, тврди Бисљими, док је председник Србије Александар Вучиц́ одговорио да ц́е га потписати заједно са документом имплементационог анекса о којем је требало да се преговара у Охриду.

„Затим је јавно рекао да су га преварили његови саветници који су му рекли `прихвати, зато што ће Курти одбити`. У ствари, то је био први сигнал да је приступ преговарању био неискрен. Дакле, потврдио је прихватање документа уз уверење да ц́е га Курти одбацити, а да ц́е он изгледати конструктивно“, казао је Бисљими.

Он је додао да је о мерама које су уведене Косову од стране Европске уније разговарао са специјалним изаслаником Лајчаком.

„Споразум у Братислави 10. јула у себи садржи обећање да ће се мере уклонити пре састанка 19. јула, а то се није десило. Такође је дошло до обећања господина Лајчака да ће се мере уклонити одмах после састанка 14. септембра једним писмом које ће господин Борељ послати Европској комисији. Уместо тога, господин Лајчак је поднео извештај државама чланицама да мере према Косову имају ефекта и да самим тим треба да остану на снази“, закључио је први потпредседник косовске владе говорећи на конференцији за медије у Приштини са премијером Аљбином Куртијем.

(Ким/КоССев, 18.09.2023)