Покрет за одбрану Косова и Метохије

Албанија: Данас почиње попис становништва

Извор: bigstock

У Албанији данас почиње попис становништва, а према саопштењу Албанског института за статистику (ИНСТАТ) грађани су дужни да учествују у попису и пруже информације тражене у упитнику, на потпун, тачан и поуздан начин.

Једини изузетак су питања о етничкој припадности, вероисповести и језику, за које, како је наведено, могу да изаберу опцију “радије бих да не одговорим”.

Премијер Албаније Еди Рама на недавној конференцији за новинаре изјавио је да попис има патриотски аспект, јер је изузетно важно за државу да зна поуздан број грађана који у њој живе. 

“Важно је да тај број буде реалан, како нико не би могао да каже да је Албанија малобројна земља која не заслужује пажњу коју тражи. Веома сам поносан да је ИНСТАТ данас потпуно ослободјен политике, да се не бави ‘политичким поклонима’, нити даје ‘слатке’ информације о двоцифреном економском расту Албаније, који је веома близу Кине. У сваком погледу многе ствари су побољшане, чак и за припаднике мањина у Албанији, за њихове животе, за њихову добробит, као и за све албанске мањине у другим земљама. Ипак, ми смо у таквом положају да можемо са уверењем да кажемо да нико не мозе Албанији да држи лекције о мањинама. Ниједна земља”, рекао је Рама.

 

 

Попис стамбених објеката и становништва у Албанији трајаће наредних шест недеља, а како наводи директорка ИНСТАТ Елса Дуљи обезбедиће парламенту, влади, локалним властима, привредним, научним и културним организацијама, као и цивилном сектору, поуздане статистичке информације за потребе планирања и спровођења општих политика развоја. 

“Попис се спроводи по највишим стандардима и заснива се на организацији, имплементацији и комуникацијској стратегији. Имамо јасне идеје о циљу који желимо да постигнемо. Желимо да извршимо попис заснован на побољшаним законима, на савременој технолошкој инфраструктури, на основу побољшаног гео-просторног система. То је активност која у потпуности прати препоруке Уједињених Нација и Европске Комисије, попут пописа који се одржавају широм Европе и света. Добијени подаци биће основа за израду регистара становништва, и станова у земљи”, рекла је директорка ИНСТАТ Елса Дуљи.

 

 

У Албанија је, након проглашења независности 1912. године, попис први пут одржан 1923, тачно пре 100 година. Од тада, ово је 12. по рду попис. Новина је да ће по први пут пописивачи одговоре бележити на таблетима.

За попис, који траје до 30. октобра, ангажовано је око 7.500 људи, од којих 5.240 пописивача, а како је најављено званичи резултати биће објављени 30. јуна 2024. године.  

(Косово онлајн, 18.09.2023)