Покрет за одбрану Косова и Метохије

Зоран Чворовић: Вучић прекршио Устав, Србија је у стању личног режима

Зоран Чворовић (Фото: Бета)

Професор Правног факултета у Крагујевцу Зоран Чворовић изјавио је данас да је председник Републике Александар Вучић као носилац свих изборних листа Српске напредне странке (СНС) прекршио уставна начела о подели власти и члан 111. Устава Србије.

Чворовић је агенцији Бета казао да је највећи ауторитет у уставно правној науци Ратко Марковић у свом уџбенику написао да је било каква јавна функција неспојива с политичком.

„Апсурдно је да се председник државе појави као носилац листе за локалне изборе. Председника Републике је Устав обавезао да изражава државно јединство и самим тим не може да буде носилац политичких листа ни на једним изборима“, рекао је Чворовић.

На питање да ли је Вучић прекршио Устав, професор је казао да је предвођењем изборних листа председник Републике прекршио члан 4. који указује на начела о подели власти и члан 111. Устава Србије о државном јединству.

„Вучић је учешћем на изборима помешао извршну и законодавну власт. То је противно начелу поделе власти на извршну, законодавну и судску. Држава која има Устав, а нема поделу власти, као брану деспотизму, је неуставна држава“, нагласио је Чворовић.

Вучић не би смео да буде носилац изборних листа, додао је, јер као председник државе има и обавезу да предложи мандатара.

„Он се сада појављује као носилац парламентарне листе, што је апсурдно. Србија је уређена на принципима парламентарног система у којем председник Републике има репрезентативну функцију, али не и оперативно извршну или законодавну власт. Вучић учествује у избору скупштине која ће на крају да има за последицу избор мандатара по његовом предлогу. Све то указује на сукоб интереса, кршење Устава, као и да се Србија налази у стању личног режима“, истакао је Чворовић.

Председник Републике концентрише власт у својим рукама, казао је професор, тако што крши уставна начела о подели власти.

Упитан да ли би Уставни суд требало да реагује на евентуално кршење Устава, Чворовић је рекао да се Уставни суд Србије налази у стању хибернације.

(Бета/Крстарица, 02.11.2023)