Покрет за одбрану Косова и Метохије

Момчилу Трајковићу упућене претње: Учествовао на округлом столу о нелегалној градњи у Грачаници

Током одржавања округлог стола “Српска листа: Албанизација српских општина у сусрет ЗСО” у Чаглавици, непознати мушкарац телефоном је упутио претње организатору скупа Момчилу Трајковићу, председнику Српског националног форума, преноси Радио Ким. Како је навео, он је један од власника зграде која се гради на територији општине Грачаница.

‚‚Добро мисли где си кренуо… Није претња, него мисли добро где си кренуо. Да дираш моју имовину… И ако си спреман и ако ниси, платићеш то. Ја и ти видимо се испред твоје куће, не смеш да дираш моју имовину“, рекао је неименовани саговорник, преноси Радио Ким.

Трајковић је објаснио свом саговорнику да се он залаже само за поштовање закона, на шта му је власник зграде рекао да „постоји нешто пре закона“.

Трајковић је потом казао окупљенима да не зна ко је човек који је позвао, али да је „његов задатак био да то уради“. У изјави новинарима је казао да ће случај пријавити полицији уколико се претње наставе.

„То је очигледно претња, ми нећемо стати и морамо наставити са својим активностима. Ми морамо да зауставимо овај катастрофалан процес који се дешава у општинама са већинским српским становништвом. Они који су задужени, ти органи не раде свој посао. Ја мислим да ова претња има везе са општином. Ми нећемо стати, тражићемо поштовање закона“, навео је Трајковић уз констатацију да се покушава да се проблем пребаци на међуетнички ниво.

 

И други позив

 

Уследио је и други позив. Један од власника грађевинских објеката Шаби Демаку је такође указао Трајковићу на објављивање фотографија по порталима и друштвеним мрежама на којима се виде објекти у његовом власништву.

Демаку, који је био упознат да се разговор снима и да су присутни медији, казао је Трајковићу да престане да „угрожава његову имовину и лична права“, наводећи да он има све потребне дозволе за градњу.

„Ја имам пред собом документе. Одакле вама право? Одакле право да ви снимате моју имовину? Без питања. Угрожавате ми живот… Дезинформације ширите, да је то кућа без дозволе. Ниједна кућа није без дозволе, ниједан центиметар. Могу да вам дам комплетну документацију на увид. ‘Албанизација Чаглавице’, ми морамо на суду да се видимо. То су купили Срби. Ви се обрачунавајте политички са другим представницима, не користите моју личну имовину…. Ми никоме нисмо узели без пара, ми смо платили то“, казао је саговорник.

Трајковић је казао да је спреман да се са Демакуом суочи на суду. Он верује да су дозволе за градњу дате „на нелагалан начин, митом и корупцијом“.

 

„Два саговорника у моменту када држимо округли сто, они који су са њима радили те послове, они су им скренули пажњу. Свака част ономе који је добио дозволу и гради… Али они не разумеју позицију у којој смо се нашли. Нестајање Срба са ових простора ми желимо да зауставимо. Позиви за време самог скупа јесте нечија ујдурма. Оних којих се плаше наших притисака. Зашто се не зауставља дивља градња“, упитао је Трајковић.

 

Читав низ проблема

 

Остали учесници, представници Српског националног форума али и других организација, те опозиционих партија косовских Срба, указали су на низ проблема са којима се суочава српско становништво на Косову.

Ненад Радосављевић, потпредседник СНФ-а, указао је на проблем мењања етничке структуре у Лепосавићу од преузимања општине.

„Буџети који су постојали у општинама предвиђени да се дају субвенције, да се помогне социјално угроженим породицама, да се изграде путеви, то је штета коју је Српска листа начинила, ускраћени сви пројекти. И поред све пљачке коју су чинили, они су и за ово одговорни. То су народне паре, те паре ће се вратити Приштини. Још већи проблем је што ће сада бити расписани конкурси за послове, људи ће из Митровице, Приштине, ти људи ће се пријављивати за послове у општини Лепосавић и на тај начин променити структуру становништва“, каже Радосављевић.

Александар Стојановић из Митровице је такође указао на проблем мењања етничке структуре у општинама са српском већином.

 

„Дошло је до куповине земље од Албанаца и дошло до промене етничке структуре. Ко је за то одговоран, да ли Албанци са крупним капиталом или они који владају ових десет година који су својим коруптивним радњама постигли да се деси Брезовица и Грачаница? Шта су урадиле локалне самоуправе, они су уцењивали грађане, терали да гласају за њих, ослобађали људе да не долазе на послове, а друге који нису за њих кажњавали. Приорит Српске листе је био обрачунавати се са Србима који нису њихови истомишљеници“, казао је Стојановић.

 

Милија Бишевац из Српског народног покрета каже да то што се променила структура у Српској листи не значи ништа јер, како истиче, и даље постоји један командни центар, а он је у Београду. Указао је и на друге проблеме.

„Један од великих проблема је исељавање становништва, због репресије од стране Приштина. Влада Косова мора да схвати да ово није Албанија, и ако се позивају на Устав морају да схвате да су Срби конструктиван народ и да припадају овде. Не чује се глас обичних људи, људи на северу су обезглављени. Криза на северу почела је од регистарских таблица, Београд поручивао КМ остаје и да неће нестати таблице са акронимима градова на Косову. Приштина инсистирала на споразуму… Грађани немају слободу кретања, многа возила су остала у Србији, нису могли да возе КМ таблице, возила остала у двориштима. Неко хоће да свали проблем на грађане. Људи решили да пререгиструју возила, јер је то једини начин да се возимо. Сада ће неко да свали проблем на грађане и рећи ево сами су пререгистровали возила….“, казао је Бишевац.

На округлом столу учествовали су и Марко Јакшић, некадашњи члан Српског националног већа, професор Александар Ћорац, професор др Ненад Којић, председник Српске демократије Александар Арсенијевић. Сви они указали су на бројне проблеме у српским срединама, поручивши да је неопходно заштити људска права Срба, те обезбедити мир и зауставити исељавање становништва, пише Радио Ким.

На скуп су били позвани и представници општине Грачаница, те градоначелник Штрпца и потпредседник Српске листе Далибор Јевтић, али се нису одазвали позиву.

Погледајте о каквим се претњама радило:

 

 
(Радио Ким/Н1, 12.11.2023)