Покрет за одбрану Косова и Метохије

Италијански генерал Јубини који је 2004. спасао Пећку патријаршију: Вратите споменик тамо где је био, дозволите спокој душама српских војника

Извор: Косово онлајн

Италијански бригадни генерал у пензији Рафаеле Јубини, који је 2004. предводио италијански контигент Кфор захваљујући коме су у Мартовском погрому спасени Пећка патријаршија, манастир Будисавци и црква у Бичи код Клине, изјавио је за Косово онлајн да је веома ражалошћен због измештања спомен плоча страдалим српским војницима у Балканским ратовима и Првом светском рату на гробљу у Приштини и да тај споменик мора бити враћен на првобитно место.

“Заиста ми је жао због онога што се дешава у Приштини. Поштујем све војнике који су пали за своју отаџбину, ма ком народу припадали. Њихове душе су сада на небу и мора им се дозволити да тамо одмарају, и да се не дозволи да их ико узнемирава. Уверен сам да спомен плоча треба да се врати на своје место”, рекао је генерал Јубини за Косово онлајн.

Генерал Јубини каже да је права трагедија када неки народ мора да напусти своју домовину, а да су Срби данас суочени управо са таквим страдањем.

“Срби су данас народ на Косову који доживљава трагедију”, казао је овај генерал

Бригадни генерал Рафаеле Јубини предводио је италијански контигент војника у саставу Кфор и био командант италијанске бригаде „Фолгоре“ – 183. падобрански пук у саставу Кфор. 

У Мартовском погрому 2004. године његови војници су успели да сачувају Пећку патријаршију, али и манастире Будисавци и цркву Бичи у општини Клина. 

Због ових заслуга, Српска православна црква одликовала је генерала Јубинија и његову јединицу највишим црквеним одликовањем – Орденом Светог Саве за допринос заштити српских манастира на КиМ. 

На питање да ли ће подржати петицију коју је покренула група интелектуалаца за враћањем спомен обележја српским ратницима из Првог светског рата, генерал Јубини каже се као војник никада није прикључивао сличним акцијама.

“Немам обичај да потписујем петиције. Никада то нисам урадио у животу. Ипак, осец́ам се веома блиско са српским народом који поштујем и чије време великог бола добро разумем”, навео је генерал Јубини.

(Косово онлајн, 15.11.2023)