Покрет за одбрану Косова и Метохије

Од политичког прогона до слике са Вучићем

Фото: Стефан Стојановић

Председник Партије косовских Срба, Александар Јаблановић састао се са председником Србије Александром Вучићем.

О овом је сусрету и „пријатељском разговору“ известио Јаблановић.

Њихов је став и заједнички интерес, каже лидер ПКС – даља борба за Србе и опстанак на КиМ и то „у време највећег терора и прогона од стране Владе Косова“:

„За разлику од опозиције у Србији чији су ставови блиски ставовима Аљбина Куртија“.

Током претходних година, председник Србије, макар јавно, није позирао са политичким представницима Срба са Косова, а да они нису били из редова Српске листе.

А Јаблановић је у Српској листи био давне 2013. године, и то као председник ове странке и чак један од оних који су је основали. Кратко је био и на позицији министра за заједнице и повратак у косовској влади испред исте странке.

Влада Србије две године касније, одлучила је да га са позиције шефа СЛ смени.

Потом се одвојио и са својом Партијом косовских Срба постао Српској листи опозиција, али и њен најжешћи критичар у сукобу дугом 10 година.

Бележе се и први инциденти између некадашње Јаблановићеве партије и оне коју је потом основао.

Српска листа тада је оптужила доскорашњег свог председника да је у Лепосавићу уперио ватрено оружје на активисте ове странке.

Информације су тада биле и да су, пар дана раније – непознати починиоци пуцали на просторије градоначелника Лепосавића и Партије косовских Срба.

Све се то одигравало пред косовске парламентарне изборе одржане 11. јуна 2017. године, прве на којима је одвојено учествовала тада новоформирана ПКС, а Београд је жестоко оптуживао Јаблановића да га је за те изборе „кандидовала Приштина“, те да са „албанским партијама флертује“, а да ће га за све то „бирачи казнити на изборима“.

Кандидовао се потом Јаблановић и за друге надолазеће изборе на Косову. Сваки пут уз тешке оптужбе и препирке са Српском листом, у шта се неретко укључивао и званични Београд.

ПКС је пријавила учешће и на последњим ванредним изборима на Северу, заказаним прво за децембар прошле године, па одложеним за 23. април ове.

Јаблановић је чак био на састанку код косовске председнице, на ком се разговарало о одређивању датума за изборе.

 

„Нисмо добили никакву званичну информацију од Владе Србије и Канцеларије за КиМ због чега не треба Срби да се кандидују и да ли је Србија изашла из Бриселског споразума, односно из дела који се односи на учешће на изборима. Друго, одлука Српске листе да се не кандидује и изађе из институција је искључиво политичка одлука једне партије, која је наша политички супротстављена опција и ми ту њихову одлуку не можемо да поштујемо, нити могу у наше име да одлучују. Ми смо чекали сигнал из Београда, али га није било. Трећа битна ствар је да ми не желимо да допустимо да у Лепосавићу где нам је најјаче упориште, Албанци преузму власт“, казао је у новембру прошле године Јаблановић, изразивши и наду да ће се СЛ ипак пријавити.

 

Ти су се избори заказивали након што су Срби са Севера напустили већину косовских институција.

 

Јаблановић је раније често критиковао Српску листу због њихових и ранијих „излазака“ тј. замрзавања чланства у институцијама Косова, називајући „замрзнутим ослићима“.

 

Српска листа тада је грађане позвала на бојкот, а они се за те изборе нису пријавили.

Међутим, три дана пред само одржавање локалних избора на Северу, и Јаблановић је одлучио да на те изборе не изађе.

Казао је да на такву одлуку нико није утицао, и да није на њу био принуђен нити притискан од стране Београда, али ни из Приштине. Одустао је, наводно, због услова за изборе, односно што они нису били, како је проценио, адекватни.

 

Вучић га је за одлуку да не учествује на изборима – похвалио: „Одлука Јаблановића паметна“. 

 

„Српска листа и даље остаје наш највећи противник. У сукобу смо 10 година и ту свакако постоји притисак. Између нас постоје нерашчишћени рачуни које ми желимо да на политички начин сведемо једног дана. И то је тако. Имамо ми ту неке локалне чарке, они су неразумни људи, служе се свакаквим методама, не бих да се спуштам на такав ниво какве све они методе користе против наших активиста и кандидата“, казао је 20. априла Јаблановић.

Супротно његовим тврдњама да на његову одлуку нико није утицао, косовски премијер Аљбин Курти, овог је лета казао да је „чуо да је Јаблановић добио милион евра и два стана у Београду да од избора одустане“.

Низ је оптужби изнео тада и на рачун Српске листе и Канцеларије за КиМ.

Лидер ПКС наводе о себи је одмах негирао, а узвратили су Куртију тада и Српска листа и Канцеларија за КиМ.

 

(КоССев, 15.11.2023)