Покрет за одбрану Косова и Метохије

Громки глас са Косова поново у Русији: Павлина пева за подршку руској историји и култури

Павлина Радовановић (© ATA Images)

Павлина Радовановић, тринаестогодишња девојчица из Ораховца са Косова и Метохије, која је својим гласом и песмама опчинила бројне слушаоце широм светa, борави ових дана у Русији. То је њена трећа посета Руској Федерацији, организована на иницијативу Руског дома у Београду.

 

Како су навели у Руском дому, Павлину очекује низ активности, а главни разлог њеног боравка у Русију је учешће на Међународном фестивалу за подршку руској историји и култури “Од овог не одступамо” (“На том стоим”), који ће бити одржан у Пскову.

 

Павлину су данас у Москви дочекали представници организационог комитета фестивала, а већ сутра почиње званични програм њене посете.

 

 

Свечано отварање фестивала планирано је за 18. новембар у Псковској филхармонији, највећој концертној дворани у граду. Павлина ће имати прилике да се у неколико наврата представи у оквиру концертних програма, на којима ће учествовати солисти из 15 земаља света, као и многи други учесници.

 

 

Осим наступа на фестивалу, Павлину очекују бројне активности: учешће на радионици врсних вокалних уметника, посета културним и духовним знаменитостима града, у које је уврштен и његов најважнији духовни центар – Псковско-печерски манастир.

 

Домаћа и страна штампа описује Павлину као “чудо од детета”, “девојчицу анђеоског гласа” и као “громки глас са Косова” који шири истину о животу Срба у Ораховцу и осталим енклавама на Косову и Метохији.

 

Павлина је интерпретатор косовских и народних песама. На иницијативу и у организацији Руског дома, са само 12 година, одржала је свој први солистички концерт у Београду. Кроз свој рад прикупља новац за Косово и Метохију и за светиње које се тамо налазе.

За свој рад има благослов владике рашко-призренског Теодосија.

(РТ Балкан, 16.11.2023)