Покрет за одбрану Косова и Метохије

Курти са специјалцима о захтевима за додатке: Најављује улагања у опрему и упозорава на ограничења – Експресс: Нема договора

Извор: КоССев

Косовски премијер, Аљбин Курти, састао се данас са представницима Косовске полиције и специјалних јединица ове институције с циљем разговора о њиховим захтевима у вези са новчаним додацима. Курти их је „пажљиво саслушао“, најавио улагања у опрему и побољшање услова рада, али им је и указао на „ограничења која постоје“, саопштили су из косовске владе без прецизирања да ли су прихваћени или одбијени захтеви. Са друге стране, поједини приштински медији пишу да договора нема.

Јединица за специјалне интервенције (ЊСИ), Јединица за руковање експолозивним направама (ЊТМ) и друге јединице Косовске полиције организовале су протест 1. новембра испред зграде косовске владе, одакле су затражили промену категоризације послова и уврштавање у списак стручњака, веће додатке за опасност – односно утврђивање на 50 одсто од основне плате и да им се додељују додаци за посебне услове рада.

У међувремену су нови протест најавили за 7. новембар, али су исти отказали након што им је косовски премијер казао да ће се састати са њима с циљем разговора о овим захтевима.

Према наводима приштинских медија, састанак је почео данас око 16. часова и трајао је скоро три сата.

Оглашавања су изостала све до вечерас када је кабинет косовског премијера о састанку известио саопштењем и то без прецизирања да ли су захтеви усвојени или нису.

Заједно са Куртијем заменика генералног директора Косовске полиције, Фехмија Хотија и представнике и припаднике Јединице за специјалне интервенције угостили су косовски министар унутрашњих послова, Џељаљ Свећља и министар финансија, Хекуран Мурати.

„У дугој дискусији, премијер Курти и два министра владиног кабинета су најпре са пажњом саслушали све захтеве и питања која су покренули припадници Косовске полиције, захваливши им се на њиховом доприносу стручним радом и у служби реда и мира“, поручили су из косовске владе.

Са друге стране, наводе да их је Курти обавестио да је категоризација и вредност накнада за опасност за припаднике Косовске полиције обављена „са посебном и повећаном пажњом“, узимајући у обзир све факторе у вези са њиховим радом и одговорностима, али у исто време узимајући у обзир „ограничења која постоје“.

Прецизирају да је косовска влада посвећена побољшању услова рада и опреме за Косовску полицију, чиме се, како наводе, олакшава рад и директно утиче на смањење опасности при обављању дужности и одговорности.

„Ово опредељење се такође огледа у нацрту буџета Министарства унутрашњих послова за 2024. годину, који предвиђа повећање капиталних инвестиција за Косовску полицију“, навели су из Куртијевог кабинета.

Косовска полиција се до сада није оглашавала у вези са овим састанком.

Са друге стране, приштинска Газета Еxпресс известила је вечерас, позивајући се на своје изворе, да на састанку није постигнут договор, односно да је изостало обећање косовског премијера да ће испунити захтеве.

Подсетимо, специјалне јединице протестовале су 1. новембра испред зграде косовске владе како би изразиле незадовољство новим законом о платама, односно накнадом за ризик.

За специјалне јединице опредељено је 150 евра тог додатка.

 

Како је јављао Каллxо, позивајући се на званични документ – основна плата једног припадника ЊСИ износи 631,89 евро.

 

Полицајци, који су и раније били незадовољни примањима, сматрају да су новом одлуком и законом о платама – оштећени, као и односом власти према њима.

Пожалили су се на више од 350 сати прековременог рада у само последњих месец дана и то услед ситуације на Северу.

Пре него што је одлучио да се састане са припадницима специјалних јединица, односно дан након протеста и серије критика опозиције, косовски премијер се огласио на Фејсбуку, обећавајући да ће им крајем новембра ретроактивно уплатити по 1,350 евра. Изнео је и тада детаље о већем улагању у специјалну полицију. Од тога да опрема ЊСИ вреди 10.000 евра, а да је њихова просечна плата преко 2.200 евра месечно (плата и додаци).

Са истим тврдњама, такође дан након протеста, изашао је и челник косовског МУП-а Џељаљ Свечља. Чак је казао и да су ове јединице „имале и имају највећу подршку у финансијском смислу“.

Опозициони лидери стали су уз полицајце, синхроно упирући прст у косовску владу.

Председник Синдиката Косовске полиције, Имер Зећири, упозорио је претходно да ће, уколико косовска влада не испуни њихове захтеве – уследити „екстремне мере“ а које укључују и оставке полицајаца.

Основана пре 24 године, Косовска полиција броји скоро 10.000 припадника различитих чинова. Још увек немају ни здравствено ни животно осигурање.

Према подацима синдиката, ову установу је од оснивања 1999. године напустило више од 2.200 чланова.

(КоССев, 15.11.2023)