Покрет за одбрану Косова и Метохије

Бисљими: Без потписа нема формирања ЗСО, нисмо разговарали о нацрту статута

© Фото : Јутјуб/Коссев
Главни преговарач Приштине у дијалогу са Београдом Бесник Бисљими изјавио је да на данашњем састанку у Бриселу са изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком није разговарао о нацрту статута Заједнице српских општина, иако је потврдио да је то било на дневном реду.
 
Бисљими је новинарима, по завршетку састанка, рекао да Приштина неће започети рад на формирању ЗСО без потписивања три споразума.
 
“Спровођење не може да почне без потписа, јер нам је потребна гаранција да имамо важећи споразум, који носи обавезе и за другу страну”, рекао је Бисљими.
Он је оценио да је најважнија тачка данашњег састанка била расправа о финализацији нацрта редоследа Основног споразума од 17. фебруара и анекса за његову имплементацију од 18. марта.
 
“Лајчак нам је током прошле недеље донео нови нацрт, који по први пут уводи потпуни паралелизам у примени споразума”, навео је Бисљими.
Додао је да је на састанку било речи и о питању несталих лица, где је, према његовим речима, након што је приштинска страна прихватила амандман, документ сматран усвојеним.
 
Он је рекао да Лајчак мисли да су веома близу потписивања споразума о енергетици и као рок за то навео следећу недељу.
 
Према његовим речима, разговарало се о два-три додатна корака која могу да се предузму за Србе након што замене регистарске таблице, као и о наредним корацима за одржавање ванредних избора.
 
Рекао је да није било разговора о наредним састанцима, али је додао да Лајчак жели посебан састанак на којем би се разговарало о примени претходних споразума.