Покрет за одбрану Косова и Метохије

Велико интересовање Нишлија за трибину „Истина о Рачку“

Велика сала Универзитета у Нишу била је премала да прими све грађане које су желеле да чују истину о Рачку 1999. године, месту на Косову и Метохији, а на трибини под истоименом називом.

На трибини коју је у четвртак, 16. новембра 2023. године организовао Савез потомака ратника Србије, о догађајима у јануару 1999. на Косову и Метохији, говорили су генерал-пуковник Владимир Лазаревић, легендарни командант Приштинског корпуса, затим, генерал-потпуковник Горан Радосављевић Гури, командант полицијских снага које су учествовале у операцији „Рачак“, судија Даница Маринковић, истражни судија у случају „Рачак“ и српски историчар проф. др Дејан Антић.

Учесници трибине изнели су детаљне податке и доказе који сведоче да је у полицијској акцији српских снага безбедности 15. јануара 1999. године код села Рачак неутралисана већа група албанских терориста и да није било страдању цивилног становништва.

Они су се сложили да је случај Рачак једна од највећих превара шефа Косовске верификационе мисије ОЕБС Вилијема Вокера која је искоришћена као непосредан повод за НЕТО агресију на СР Југославију.

У име организатора трибине, овај масовни скуп затворио је проф. др Дејан Антић, који је казао да је у сали Универзитета у Нишу било више од 200 гостију, што је доказ да ова превара није заборављена и да нове генерације желе да чују истину, да знају истину и да поштују праве вредности.

„То је доказ да Ниш није град дезертера и сецикеса. Да Ниш није град оних који сматрају да су Срби геноцидан народ. Да Ниш није град оних који би, да могу, већ сутра увели санкције Русији. Да није град оних који би још сутра признали ’Косово’! Ниш је, Богу хвала, град потомака јунака са Чегра, потомака јунака Моравске дивизије. Град хероја са Кошара, хероја са Паштрика! И тако ће и бити док год је честитих и поштених Срба у овом граду“, закључио је професор Антић.

Аутор: М. Ивановић 

(Југмедија, 17.11.2023)