Покрет за одбрану Косова и Метохије

Србија не пружа физичко обезбеђење секретару косовске канцеларије за везу

Фото: КоССев

Секретар Канцеларије за везу Косова у Србији Фатмир Хаџоли (Хаxхолли) изјавио је да је Србија прекршила Бриселски споразум и да је престала да му пружа физичко обезбеђење.

„Желео бих да јавно поделим да је, флагрантним кршењем Бриселског споразума, Србија престала да пружа 24/7 физичко обезбеђење за мене као званичника/дипломату, а такође не обезбеђује мобилно обезбеђење. Упркос жалбама и молбама, ова пракса се наставља. Шта год да ми се деси током моје службе у Србији – између осталог – директна је одговорност Србије“, написао је Хаџоли на Фејсбуку.

Како је навео, ускраћивање обезбеђења представља опасан преседан.

„Наравно, овој земљи не одговара никакво дипломатско присуство Републике Косово у Београду, а још мање подизање дипломатског статуса предвиђено споразумом о де факто признању“, навео је он.

Додао је да Косово не треба да прихвати „камуфлаже деловања институција ове земље против канцеларије, са потенцијалним излагањем физичкој и правној опасности”.

Ово није први пут да Хаџоли јавно указује на недостак безбедности у Србији.

Он је крајем септембра српску државу описао као „најнебезбеднију и најопаснију за Косоваре“, након вести да је 19-годишњак са Косова преминуо од последица напада ножем на граничном прелазу између Србије и Хрватске.

(Ким радио/КоССев, 18.11.2023)