Покрет за одбрану Косова и Метохије

The Wall Street Journal: Путин је све издржао, време је да се манемо фантазија о поразу Русије

@ fakti.rs

ПОЛОЖАЈ Украјине на фронту много је тежи него што је НАТО раније претпостављао да ће бити. У томе је велику улогу одиграо почетак руских офанзивних операција за опкољавање Авдејевке – изјавио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

На конференцији за новинаре у седишту НАТО-а у Бриселу притом је још рекао:

„Морамо схватити да је ситуација на ратишту тешка. Компликованија је него што се очекивало. Ово није аргумент против помоћи већ разлог да још више помажемо Украјини“.

Столтенберг је нагласио да ће САД и друге западне земље наставити да пружају војну помоћ Кијеву.

У украјинској кризи, руски председник Владимир Путин је преживео упркос свим напорима Запада и дошло је време да се престане са фантастичним размишљањем о поразу Русије“, оценио је утицајни лист америчког крупног капитала The Wall Street Journal.

Признао је: „Ближи се крају друга година непријатељстава у Украјини, а Путин нема разлога за бригу. Украјинска контраофанзива, у коју су се (на Западу) полагале велике наде, није довела до продора и побољшања преговарачке позиције Кијева. А сада је још – због погоршања ситуације на Блиском истоку – на Западу ослабила подршка Украјини“.

The Wall Street Journal своју нову (промењену) позицију додатно аргументује:

„Русија је издржала ударе санкција, повећала је војну производњу, а по обиму производње наоружања успева чак и да претекне западне ривале. Истовремено, шеф руске државе има и успех у спољнополитичкој арени; Кина и Индија настављају да подржавају руску економију куповином њених ресурса, а суседне земље помажу Кремљу да заобиђе казнена ограничења обезбеђивањем паралелног увоза“.

Амерички лист закључује: „Све ове околности заједно представљају изазов без преседана за западне лидере, на који још нису нашли одговор“.

(Факти/Искра, 17.11.2023)