Покрет за одбрану Косова и Метохије

Претучен и приведен Милентија Јакшић

Фото: КоССев

Вест је ажурирана

 

17.35 – Активиста ГИ „За Зубин Поток“, Милентије Јакшић, пуштен је вечерас након вишечасовног задржавања и испитивања у полицијској станици у Зубином Потоку.

На терет му се ставља кривично дело „ометање службеника у вршењу службене дужности“, потврђено је вечерас за КоССев из Косовске полиције.

 
13.59 – Приведен активиста ГИ „З.Поток“; Бишевац: Претукли га, има повреде; КП: Драо се на службенике, опирао привођењу, употребили су неопходну силу

 

Припадници пограничне полиције привели су данас активисту ГИ „За Зубин Поток“, Милентију Јакшића, недалеко од прелаза Брњак, испред скорије изграђене базе. Из полиције поручују да се Јакшић наводно „драо“ на службенике и да је одбијао да послуша њихова наређења, а да се потом опирао привођењу, те да су морали да „употребе неопходну физичку силу“. Са друге стране, лидер ове грађанске иницијативе тврди да је Јакшић наводно претучен и да има видљиве повреде. Хапшење назива „киднаповањем“ и критикује полицију због тога што породица више сати није знала где се Јакшић налази.

Јакшић се у преподневним сатима кретао аутомобилом из централне Србије ка територији Косова.

Заменик командира Косовске полиције за регион Север, Ветон Ељшани, каже за КоССев да се он, након што је ушао на Косово, наводно зауставио код базе пограничне јединице, која је на свега неколико десетина метара од прелаза, те да је потом наводно био „дрчан“ и „драо“ се на службенике.

Тврди и да се Јакшић затим наводно опирао привођењу, а да су службеници користили „неопходну физичку силу како би га ставили под контролу“.

Косовска полиција га терети за „непослушност наређења службеног лица“, док уједно, како Ељшани наводи, треба да се утврди да ли ће бити оптужен и за наводни напад на службено лице.

Јакшић је након привођења одведен у полицијску станицу у Зубином Потоку. У току је испитивање.

„Сада треба да се утврди да ли се терети само за непослушност службеног лица или и за напад на службенике. Знаће се после испитивања“, додаје Ељшани.

Бишевац: Јакшић претучен током привођења, има видљиве повреде

У разговору за КоССев лидер ГИ „За Зубин Поток“, Милија Бишевац, казао је да је испред полицијске станице у Зубином Потоку, те да се очекује долазак адвоката.

Бишевац наводи да су га још у преподневним сатима грађани обавестили да је Јакшић приведен, након што је ушао на територију Косова.

„Мештани су нам јавили да су видели оклопно возило и како њега приводе“, додаје.

Међутим, наглашава да све до скорије нису успели да добију потврду где се Јакшић налази и да ли је заиста ухапшен.

„На све начине покушали смо да добијемо информацију где се он налази и шта се догодило. Њему је још од 10.00 сати угашен телефон, нисмо добили никакву информацију о томе где се налази. То је фактички једна врста киднаповања“, оцењује Бишевац.

Лидер Ги за Зубин Поток у међувремену је видео Јакшића и разговарао са њим.

И док Ељшани наводи да је употребљана „неопходна сила“ ради привођења, Бишевац тврди да су га службеници пограничне полициије претукли, те да има видљиве повреде главе.

Позивајући се на наводе Јакшића, Бишевац за КоССев каже да је привођењу претходио „вербални сукоб“ са полицијским службеницима.

„Према његовим речима, он није хтео и не зна да говори албански, док су полицајци говорили на албанском и покушали су да га приведу“.

Бишевац тренутно није могао да изнесе више детаља о томе шта је претходило привођењу, али подцртава да је, без обзира на све, забрињавајуће то да породица више сати није знала где се Јакшић налази.

„Он је ухапшен јутрос око пола десет, како су нам мештани јавили, а све до један сат нисмо знали где се налази, нити је било ко обавестио породицу. То је још једно у низу хапшења која ми сматрамо киднаповањима. Шта год да је повод, да ли је он крив или не, да ли је дошло до вербалног сукоба или нечег другог. Можда их није разумео, није разумео албански, не можемо да прецизирамо, али смо забринути због тога што је ухапшен и да о томе никоме није јављено“, подцртава Бишевац.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(КоССев, 19.11.2023)