Покрет за одбрану Косова и Метохије

Путин и Си: Русија и Кина заједно доприносе изградњи праведнијег света

© POOL
Председници Русије и Кине, Владимир Путин и Си Ђинпинг, позитивно су оценили односе двеју земаља, истакавши да желе и надаље да развијају сарадњу како би допринели повећању стабилности у свету. Двојица лидера упутила су поруке учесницима дијалога „Партија Јединствена Русија – Комунистичка партија Кине“.
 
Путин је у телеграму који је објављен на сајту Кремља навео да су односи Русије и Кине на изузетно високом нивоу.
 
„Руско-кинески односи свеобухватног и стратешког партнерства су на изузетно високом нивоу. Реализују се велики заједнички пројекти у економској, саобраћајној, енергетској, хуманитарној области, као и у другим сферама. На билатералној основи, као и у форматима ШОС, БРИКС и другим мултилатералним структурама, Москва и Пекинг координишу напоре за решавање најважнијих међународних проблема, доприносећи изградњи праведнијег и демократскијег светског поретка“, наведено је у телеграму.
Си Ђинпинг је у својој поруци, коју је пренела Централна телевизија Кине, подсетио на то да се следеће године навршава седам и по деценија од успостављања дипломатских односа Москве и Пекинга.
 
„Кина је спремна да сарађује с Русијом како би, искористивши историјске тенденције, чврсто развијала руско-кинеске односе на основи вечног добросуседства, свестране стратешке сарадње на обострану корист, као и да би допринела развијању и уздизању сваке од страна и донела већу стабилност и позитивну енергију свету“, рекао је Си Ђинпинг у поруци поводом десетог сусрета руководећих партија двеју земаља.