Покрет за одбрану Косова и Метохије

Слободан Владушић у подкасту “Локомотива”: Запад се одрекао свих вредности на којима је почивао

© РТ Балкан

У првом делу емисије аутори подкаста, Тиосав Пурић и Марко Николић, анализирали су теме које су обележиле недељу иза нас: реакције и дешавања након прославе 9. јануара – Дана Републике Српске, случај Епстајновог острва – Срби су опет знали први, као и да ли је немачка пољопривреда најбоља на свету. 

У рубрици “Стева са терена”, у емисију се путем видео-линка укључио Стеван Гајић, научни сарадник на Институту за европске студије, са којим су аутори подкаста разговарали о дешавањима у Јемену: какав су одговор Хути дали Давосу, могу ли да поремете трговинске токове кроз Црвено море, како ће арапске земље реаговати на још једну у низу агресија САД на муслиманску земљу, као и зашто се десило заоштравање односа између Пакистана и Ирана. 

 

“Дешавања у Јемену почела су да се узбуркавају уласком израелских трупа у Газу, након чега су Хути најавили да ће напасти сваки брод који пролази кроз Црвено море који иде из Израела и ка Израелу, што наравно са економске тачке гледишта брине елиту у Давосу. Овде се ради о игри бројева – једна хутска ракета много је јефтинија од америчке ПВО ракете”, каже Стеван Гајић.

 
 
 
 

У другом делу емисије са професором Слободаном Владушићем, аутори су разговарали о његовој новој књизи – збирци есеја: “Завет и Мегалополис”, која нас води ка питањима где се налази модерни човек унутар метастазираног Мегалополиса, како се Запад одрекао свих вредности на којима је почивао, може ли човек сачувати идентитет уз завет као начин побуне и револта, јесу ли комформизам и нарцизам главна одлика у светском Мегалополису, као и да ли је вештачка интелигенција један од последњих покушаја дехуманизације.

“Појам Мегалополиса у основи не чине само улице и зграде, већ свест људи који у њему живе, а Мегалополис није само ознака за велики град, већ и за посебно стање свести људи. Шпенглер је рекао да у светском граду нестаје страх од смрти, али не од сопствене смрти него од нестанка лозе. Људима у светском граду није важно ако са њима нестаје једна породична митологија, то није случај са грађанима полиса који још увек имају свест о врсти породичне митологије, што је за мене једна од најоптимистичкијих идеја, јер историја није нешто што је предвидиво и што се може израчувати него нешто што траје”, истакао је професор Владушић. 

 

“Локомотива” подкаст емитује се сваке суботе у 20 часова.

 

(РТ Балкан, 20.01.2024)