Покрет за одбрану Косова и Метохије

Састанак у Северној Митровици: Да ли се на КиМ поред СЛ формира нова политичка организација Срба?

© ATA Images/ Antonio Ahel

У Северној Митровици у уторак је група српских политичара и политичких активиста, а на позив Момчила Трајковића, председника Српског националног форума, одржала састанак “ради даље мобилизације у ситуацији која захтева хитно окупљање свих политичких фактора”.

Да ли се, отворено је питање после овог састанка, поред Српске листе на Косову и Метохији формира нова политичка организација Срба? Или је можда у питању покушај ширег окупљања Срба без обзира на политичку опредељеност и припадност?

 

“Констатовано је да је стање алармантно и да захтева хитно окупљање свих политичких фактора међу косовско-метохијским Србима како би се преузела одговорност за даље процесе”, саопштено је из Српског националног форума, после састанка уз назнаку да су били позвани и Златан Елек и Драгиша Миловић из Српске листе, али да се они позиву нису одазвали.

 

На састанку је, како је саопштено, договорено да се “активности усмере према свим факторима који носе одговорност за актуелну ситуацију на Kосову и Метохији”.

“Договорено је и да се посебни напори усмере ка интелектуалној елити, пре свега Универзитету, невладином сектору, али и Српској православној цркви. Поновљен је закључак да се што пре упути молба владики Теодосију да закаже разговор како би се постигао договор око што скоријег одржавања Црквено-народног сабора”, саопштено је са састанка у Северној Митровици.

 

Учесник овог састанка Милија Бишевац из Српског народног покрета за РТ Балкан каже да је “од убиства Оливера Ивановића политичком сценом на Косову”, што се Срба тиче, “доминирала Српска листа које је имала званичну подршку Београда и донекле подршку владајуће коалиције у Приштини”.

 

“Они су себе представљали као једине који представљају српски народ на Косову. После низа потеза које су повукли, Српска листа, односно званични Београд, на терену имамо све теже и теже стање, односно наш народ је апсолутно угрожен. Такође, имамо једностране потезе Приштине која нема разумевања за српски народ који овде живи. Специјалним јединицама, дугим цевима, константно покушавају да изазову сукобе, гасе српске институције и све што представља наш идентитет овде”, каже Бишевац.

 

Наш саговорник додаје да се “дошло до тога да је народ обезглављен”. Српска листа се, по његовим речима, “после свега повукла донекле из јавности, не излазе пред народ нити представљају званичне ставове сем неких саопштења које повремено издају”.

 

“На основу свега тога осетили смо потребу да као политички лидери, политичке групације, активисти, седнемо за сто и видимо куда даље. Ово је национално питање и питање опстанка. Међу нама постоји плурализам, постоје различити ставови, али, ово је сада питање опстанка народа и то је један од разлога зашто смо се окупили да разговарамо и видимо куда даље”, каже Бишевац.

Он објашњава да сви од учесника састанка имају своје странке, организације, и да није разговарано о томе да све прерасте у неки већи покрет али да је сарадња свакако потребна и да је “заједнички противник влада у Приштини која не жели Србе на Косову и да на Косову нема времена за политичка препуцавања када су угрожени национални интереси”.

 

 

“Без обзира на све што је било у прошлости”, Бишевац каже  да су на састанак позвали и представнике Српске листе Елека и Миловића “јер је СЛ тренутно карика између Срба на Косову и Београда, да се покрену, да кажу народу шта даље, јер се репресија више не може трпети и резултат је исељавање”.

 

“Из тог разлога позвали смо и њих, инсистираћемо да се појаве на неком од наредних састанака и кажу шта даље, како деловати. Зваћемо и директора Канцеларије за КиМ и представнике СПЦ која је овде стуб опстанка народа. Сад је најбитније да разговарамо и дефинишемо националне циљеве. Није време за размирице, јавно их позивамо да се укључе, да заједно дефинишемо политичко деловање нашег народа”, каже Бишевац и додаје да се нада да ће то разумети и Београд и СЛ.

Према саопштењу са састанка у Северној Митровици, договорено је да учесници два пута недељно састају у наредном периоду а како би се дошло до “укрупњавања националних и политичких снага како би се консолидовало лидерство и преузела одговорност и охрабрио српски народ да у овим најтежим тренуцима издржи милитантне ударе Kуртијеве власти”.

Састанку су присуствовали Момчило Трајковић, председник СНФ-а и члан председништва СНВ-а (председавао састанку), Александар Арсенијевић, председник Српске демократије (СД), Милија Бишевац, председник Српског народног покрета (СНП), Јовица Николић из Народног покрета Срба са KиМ “Отаџбина”, Марко Јакшић, политички активиста, Валентина Ђерковић (СД), Стефан Вељковић (СД), Дејан Недељковић, политички активиста, Стефан Вељковић, политички активиста, Славиша Бишевац (СНП), Ђорђе Добрић (СНП) и Александар Стојановић, политички активиста.

 

Зоран Шапоњић

(РТ Балкан, 08.02.2024)