Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вучић: Србија не уноси вреће са новцем, то за нас легално чини британска компанија – о Бањској: Водимо истрагу, подићи ћемо оптужницу

Фото: Стефан Стојановић

Србија ће урадити све да одржи мир, стабилност у региону, као „што је то увек чинила“, казао је Александар Вучић у интервенцији на критике које су се могле чути током вечерашње седнице СБ УН на рачун Србије, пре свега од стране Аљбина Куртија.

Обратио се српски председник, каже, свима у сали, у вези са „увредама“ које су изречене, а не понаособ, премда је одговарао на прозивке косовског премијера.

 
Србија не уноси вреће са новцем, већ то за нас легално чини британска компанија „Хендерсон“

 

Одговарајући на оптужбе да се Србија бави прањем новца и криминалних активности, ситуацију је описао, како каже, са само једним примером који би свету требало да објасни ситуацију.

 

„Овде је изговорено да Србија доноси вреће преко административне линије, или, неки ће речи – пограничне линије Србије преко Косова, и на тај начин ми вршимо утицај на криминалце на Северу, или у друге области на Косову. Само да знате ко то чини, ко уноси те вреће! Не Срби, већ Британци, а уместо нас, они су за то овлашћени и имају специјализовану компанију Хендерсон. Они обављају легалан посао, не брините! Ми их плаћамо, ми ангажујемо Британце. Компанија се назива Хендерсон и она пребацује наш новац на Косово у тим врећама. Само да видите колико смо транспарентни иако су Британци, као што знате, признали независност Косова“.

 

Када је у питању суспензија примене динара, Вучић наглашава:

„Морам да вам кажем да то није истина ни најмање, јер су они зауставили возило, а то је било возило компаније Хендерсон, које је доносило новац за пензије плате и наравно социјална давања“.

 
Добро што сдржављани Србије коментаришу њен демократски живот

 

Што се тиче критика Аљбина Куртија у вези са наводним нападом Србије на „опозиционог лидера“ Николу Сандуловића, Вучић наглашава да је добро то што „држављани Србије коментаришу демократски живот у Србији“, алудирајући на самог Куртија.

Вучић каже да Сандуловић који је лидер Ребликанске странке, нема политичку улогу, већ минорну и да је његова изборна подршка нула посто.

„Нико није у Србији чуо за ову особу да учествује у политичком животу. Једном је учествовао на изборима и подршка му је била 0,01%! Само једном, када говоримо о чињеницама!“

„Но да се вратим на права питања“, каже даље председник, скрећући пажњу на то да земље које су признале Косово сада налазе начин како да оправдају све оно што, наводи даље – Приштина ради.

 

„И чињеницу да се нешто догодило 24. септембра што смо ми као држава осудили. Али неко треба да каже и да објасни шта се стварно догодило и зашто то није споменуто током мог говора. Пре свега није добро што нисмо чули о покушају убиства српске деце која су носила бадњак и неких других људи“.

 
Гаранције САД и ЕУ и лов на зечеве

 

Вучић наводи да је Србија десет месеци пре случаја Бањска преговарала са ЕУ и САД, добијајући гаранције да неће нико од Срба бити гоњен због подизања барикада у децембру 2022.

 

„И покушали смо да задовољимо и преклињали смо Србе да се помере са барикада које су подигли због константних систематичних и системских напада које је Приштина чинила против њих. И ја сам сам преузео све гаранције од САД и ЕУ и покушавао сам да уверим и убедим косовске Србе да прихвате те гаранције. Дошли су на тај састанак да се састану са мном и казали ми – ‘верујемо теби, али не верујемо њима. Они ће то да прекрше и заборавиће све и ловиће нас као зечеве’“.

 

Председник им је рекао да не може више да учини, али и то да је потребно да верујемо својим америчким и европским партнерима.

Срби су му казали -„урадићемо, али ипак не верујемо да ће поштовати и испунити шта су обећали“.

 

„А заправо три месеца након тога приштинске власти су започеле лов на оне Србе који су подигли барикаде, а то је био један од разлога зашто су ти људи који су рођени, и који су читав живот живели на Косову, желели да бране своје прагове, сопствене породице. Да ли су то учинили на прави начин? Не верујем да јесу, али треба да знате праве разлоге“.

 
Водимо истрагу о дешавањима у Бањској, подићи ћемо оптужницу, али Срби месецима пре тога били принуђени да бране себе

 

Што се Бањске тиче, наглашава да Србија води истрагу, да ће се подићи оптужница, али да је потребно да се схвати то да је према Повељи УН и Резолуцији 1244 једини територијални интегритет који је повређен – интегритет Србије.

Захвалио се 109 земаља чланица УН које не признају независност Косова у односу на исти број који признаје.

 
Нисмо ни руска, ни америчка инити било чија марионета, већ земља која воли слободу

 

А одговарајући на оптужбе да је Србија „продужена рука Русије“, каже:

„Као поносни председник Србије, свима вам кажем, као што можете да видите, лако ми је да вас погледам у очи и да кажем, Србија је независна, суверена земља која воли слободу. Ми нисмо ичије марионете, нити САД-а, нити Русије, или било које друге земље у свету. И тако ће остати. И зато сам толико поносан што видм нашу лепу заставу истакнуту овде у Уједињеним Нацијама“.

(КоССев, 09.02.2024)