Покрет за одбрану Косова и Метохије

Не пада ивер далеко од кладе? Деда Аналене Бербок је био нациста

© Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

Деда немачке министарке спољних послова Аналене Бербок био је официр Вермахта и ватрени присталица нацизма, објавио је немачки “Билд”.

Лист наводи записе из досијеа Валдемара Бербока (1913-2016) наводећи да је био запослен као инжењер у јединици за поправку противавионских топова.

 

У спису се може прочитати да пуковник Кр.О. (скраћено за ратни официр) Валдемар Бербок није само официр, већ и ватрени присталица нацизма, наводи “Билд” и додаје да у списима може да се прочита и да је он “безусловни националсоцијалиста”, као и да је прочитао Хитлерову књигу “Мајн кампф”. 

 

Даље наводе да у личним архивама готово увек стоје фразе попут “чврсто стоји на бази националсоцијалистичког погледа на свет” или “представља националсоцијалистички поглед на свет и зна како да га пренесе на подређене”, или “беспрекорни национални социјалистички став”.

Лист подсећа да је 1944. Валдемар одликован Гвозденим крстом за војне заслуге.

Новинари “Билда” наводе да су приметили да на комеморативним догађајима Бербок са поносом прича о свом деди Валдемару, који је преминуо 2016. године и о поукама које је научила из његове војничке службе.

Овај лист је затражио коментар Министарства спољних послова како би разјаснили чињенице из биографије “херојског” претка Бербокове, а министарство је саопштило да ти документи нису били познати министарки. Ипак, то не значи да није знала за дедину нацистичку прошлост.

 

“Билд” наводи да је ова тема деценијама била осетљива у породици Бербок и да се Аналенин отац свађао са својим оцем Валдемаром будући да није желео да прича о догађајима из рата.

 

(РТ Балкан, 09.02.2024)