Покрет за одбрану Косова и Метохије

Руска газета о упозорењима на могући атентат на Милорада Додика

Милорад Додик (Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)

Тако је посланик у ПС БиХ Сања Вулић, позивајући се на информације Амбасаде САД у тој земљи, указала да је у близини зграде Суда БиХ, у коју предсједник Српске редовно долази да свједочи у оквиру политичког гоњења против њега, посјечено грмље за бољи снајперски поглед.

Руска газета покушала је да схвати тренутну ситуацију у БиХ и замолила је истакнуте балканске стручњаке да говоре о реалности пријетњи по живот Милорада Додика.

Директор Центра за хуманитарно право и антитероризам БиХ Џевад Галијашевић напоменуо је да иако је америчка Амбасада у Сарајеву покушала да оспори податке Сање Вулић, ипак је очигледно да је живот предсједника Републике Српске у озбиљној опасности.

– Дипломате из Сједињених Држава, током неформалних сусрета са утицајним посланицима и политичарима из Републике Српске, настављају да сукобљавају Бошњаке и Србе једни против других, гурајући их ка међурелигијској и међунационалној конфронтацији. Американци себи стварају алиби и скидају са себе одговорност за оно што су овдје планирали. Потенцијална локација покушаја атентата на предсједника Републике Српске је близина зграде Суда БиХ, гдје је извођење службене дужности МУП-а Српске објективно отежано. Стога морамо замолити Додика да се тамо не појављује, као и да прекине ово бесмислено суђење против њега – рекао је Галијашевић.

Стеван Гајић, истраживач Института за европске студије из Београда, подсјетио је да је Милорад Додик лично говорио о њему познатим деструктивним плановима Велике Британије.

– Ово ме не чуди, јер су управо Британци 2015. године у Савјету безбједности УН промовисали резолуцију о Сребреници како би демонизовали Србе и сматрали их одговорним за геноцид над Бошњацима. Онда је овај план пропао захваљујући напорима Русије. Тада је Лондон у више наврата неуспјешно покушавао да дестабилизује ситуацију у Републици Српској. Стога информације о покушају атентата на предсједника Републике Српске треба схватити веома озбиљно  – нагласио је аналитичар.

Зашто се Милорад Додик није допао САД и Великој Британији?

Доктор историјских наука, инострани члан Српске академије наука и умјетности и сенатор Републике Српске Елена Гускова нагласила је да Милорад Додик показује лик поштеног и независног политичара, открива управо оно српско језгро од којег су се толико бојали у Вашингтону и Лондону када су покушали да распарчају српски простор, да га ускрате народу у праву и будућности, да спријече зближавање са Русијом.

– Република Српска већ сасвим очигледно постаје центар српства на Балкану. Такав обједињавајући принцип данас није видљив у Београду, нити је видљив на другим мјестима. Али захваљујући унутрашњој и спољној политици Милорада Додика Бањалука се данас може назвати центром бриге о Србима у другим регионима Балкана. И сама сам гледала како Милорад Додик позива Србе из Црне Горе, Србије, Македоније, Румуније, Мађарске, Албаније на прославу Дана Републике Српске 9. јануара. То сугерише да му је веома стало до јединства српског културног и духовног простора на Балкану – навела је Гускова.

Сличну тачку гледишта дијели и предсједница МИРНАС-а, професорка Катедре за упоредне политичке науке МГИМО Министарства иностраних послова Русије, докторка политичких наука Елена Пономарјова.

– Милорад Додик је један од ријетких политичара који је искрено привржен Руској Федерацији и лично је подржавао Владимира Путина у свим ситуацијама. Лидер Срба, који је бранио своју државност са оружјем у руци, сада се нашао у веома тешкој ситуацији покушавају да му привуку кривичну одговорност за непоштовање исполитизованих одлука које искривљују историјску истину такозваног високог представника Кристијана Шмита, чију кандидатуру за ову функцију није одобрио Савјет безбједност УН. Историја учи да не можете напустити своје савезнике. За њих се морате борити – закључила је Пономарјова.

(РТРС, 09.02.2024)