Покрет за одбрану Косова и Метохије

Раковић: Патријарх поручио да је немачко-француски план неприхватљив за СПЦ

др Александар Раковић

Историчар Александар Раковић оценио је данас да је поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Порфирије, отварајући скуп о Косову и Метохији, поручио да је за цркву немачко-француски план неприхватљив.

„Патријарх Порфирије је у свом предавању само потврдио, по ко зна који пут, да СПЦ не прихвата немачко-француски план, који статус цркве на Косову и Метохији хоће да претвори у политичко питање“, рекао је Раковић за Бету, који је и аналитичар црквених збивања.

Патријарх Порфирије изјавио је јуче да после осам векова непрекинутог присуства на простору Косова и Метохије, СПЦ не може да буде део било каквих политичких преговора и споразума о статусу, иако се говори да је питање правног положаја цркве најсложеније политичко питање преговора о Косову.

„Заштита људских и посебно верских права представљају универзалну цивилизацијску вредност, јер та права припадају свима, а морају бити гарантована и српској цркви и њеном верном народу. Дакле, универзална људска и верска права и слободе не могу бити део статусних преговора и политичких споразума, она се подразумевају и загарантована су међународним правним актима“, рекао је патријарх Порфирије, на скупу „Косово и Метохија – историја и културно наслеђе“.

Једна од одреби немачко-француског плана, названог европски план о нормализацији, предвиђа да ће Београд и Приштина „формализовати статус СПЦ на Косову и пружити снажан ниво заштите српским местима верског и културног наслеђа, у складу са постојећим европским моделима“, преноси Бета.рс.

(ИН4С, 27.03.2024)