Покрет за одбрану Косова и Метохије

Ћурчић: Успон деснице у ЕУ неће утицати на промену политике према Западном Балкану

Фото: Косово онлајн

Истраживач Института за европске студије Петар Ћурчић изјавио је да без обзира на успон деснице у Европи, ипак не треба очекивати да ће резултати предстојећих избора за Европски парламент утицати на промену политике према Западном Балкану и дијалогу Београда и Приштине.

„Не треба очекивати да ће резултати будућих европских избора утицати на сам ток дијалога Београда и Приштине. Међутим, оно што је реалније је да ће доћи до расплета на међународном нивоу, пре свега избори у САД, питање кризе на Блиском истоку, односа Европа-САД, али и Европа-Русија и Русија – САД“, каже Ћурчић за Косово онлајн.

 

 

Као кључан разлог наводи да Европски парламент нема значајнију улогу у институционалном механизму, али и да учешће у власти десничарских партија не значи и радикалну промену политике.

„Европски парламент нема толико важну улогу у институционалном механизму ЕУ. То је договор међу државама. Али, у том смеру би требало очекивати да би појединачни избори у европским државама могли да обликују политике тих држава према ЕУ. Видели смо на примеру Холандије како је потенцијално могло да утиче долазак Герта Вилдерса на власт. Опет, примери из Италије и Шведске нам показују да се суштински курс тих земаља није много променио. Чак је у случају Шведске, приликом уласка екстремно десних демократа у владу, показало да су они само убрзали процес интеграције те земље у Нато. Дакле, не треба очекивати да ће Европски парламент бити сам одраз промена, али може се рећи да ће бити индикатор наредних избора“, каже Ћурчић.

Он подсећа да се следеће године одржавају национални избори у кључним чланицама ЕУ.

„Не треба заборавити да сем савезних избора у Немачкој, следе избори у Француској и Италији. Италија је специфична земља где се често дешавају превремени избори. Ту је и Шпанија која нам поготово може бити занимљива због случаја сецесије Каталоније и не само ње, већ и Баскије. То су земље које могу да утичу на догађаје код нас“, казао је Чурчић.

Говорећи о предстојећим изборима за Европски парламент, Ћурчић каже да су прогнозе да би значајније резултате могле да постигну Идентитет и демократија (ИД) и Европска конзервативно реформистичка партија, две чврсто десно орјентисане странке, са јасним евроскептицизмом.

„Ипак, очекује се да они неће ући у власт, али да ће бити веома снажна опозиција“, каже Ћурчић.

Процене су, додаје, и да би највећи губнитници избора за Европски парламент могле да буду крајње лево орјентисане странке.

 

 

„Очекује се да би странке левог центра, пре свега Социјалисти и Демократе требало да понове изборни резултат од претходних година. Либерали, Зелени и Социјал-демократе требало би да остану на истом нивоу“, рекао је Чурчић.

Истиче да је више разлога за феномен успона, јачање деснице у Европи.

„Успон деснице има вишеструке корене. Пре свега то су проблеми институционалне дефиниције Европске уније. Да ли она треба да иде ка некој чвршћој централизацији или треба да иде ка децентрализацији Европе нација“, истиче Ћурчић.

Упозорава и да треба бити упрезан у оценама о успону деснице у ЕУ зато што су на политичкој сцени „три нијансе“ десно орјентисаних странака.

 

 

„Прва је групација странака десног центра окупљена око Европске народне партије, међутим оне су кроз историју показале да су веома доследни чувари европских интеграција. Странка која припада тој групацији је Хришћанско демократска унија у Немачкој где је дугогодишњи вођа била Ангела Меркел“, објашњава Ћурчић.

Додаје да друге две групације – чвршће десно, окупљене око Идентитета и демократије (ИД) и Конзервативно реформистичка партије немају јасан однос према ЕУ, а с друге стране су велики критичари политике миграција и либералних вредности.

„Они су показали критичност и према еуро зони, а и према моделима финансијске и војне интеграције ЕУ које додуше, због рата у Украјини више не могу да се реализују зато што се Нато показао као централни чвор“, навео је Ћурчић.

(Косово онлајн, 30.03.2024)