Покрет за одбрану Косова и Метохије

Курти: Не очекујем да САД виде Београд очима Аљбина, али не треба ни да очекују од мене да га видим очима САД-а

Извор: Клан Косова (Текст је изворно преведен са албанског)

Премијер Косова, Аљбин (Албин) Курти, рекао је да не очекује од Сједињених Америчких Држава да виде Београд његовим очима, али је казао да САД не треба да очекују од њега да он види Београд очима Стејт департмента САД.

Курти је казао да је он био ратни заробљеник, политички затвореник и да је Србија извршила геноцид на Косову, док према његовим речима, САД нису жртва, већ сведок.

„У сваком случају, једно сам свима јасно ставио до знања – не очекујем да САД виде званични Београд очима Аљбина Куртија, али не треба ни да очекују од мене да видим званични Београд очима америчког Стејт департмента“.

„Ми смо жртве. Жртва и сведок нису иста ствар. Зато верујем да боље познајем Србију и не могу да имам исти став или осећај као амерички Стејт департмент. То значи да морамо да комуницирамо. Наш однос треба да буде однос савезника, партнера и пријатеља. Али то не значи да смо идентични”.

„Друго, постао сам премијер након плејаде премијера који су били веома слични једни другима и веома различити од мене, и то ми отежава рад на новом односу који желим да изградим са свим нашим западним партнерима. А ово је двосмерна улица, а не само једносмерна. У вези, и узимате и дајете, а не само да дајете. То је разлог зашто верујем да се појављују повремене разлике по одређеним питањима са САД“, рекао је Курти у интервјуу за „Јавни трг“, преноси Кланкосова.тв.

Курти је потом рекао да су његове амбиције за Косово и албански народ веће од амбиција Вашингтона и Брисела и то је по њему нормално.

„Замислите да је другачије. Какву будућност можемо очекивати за нашу земљу и нашу нацију ако међународни представници имају веће амбиције за нас, него што ми имамо према нашој нацији? Увек треба да имамо веће амбиције за себе од оних које имају наши партнери, савезници и пријатељи, које су свакако непроцењиве и незаменљиве“, рекао је Курти.

(К.К./КоССев, 30.03.2024)