Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вучић: Курти прети због тога што су му Бакојани и западне земље омогућиле

Фото: Стефан Стојановић

 

Због тога што је Дора Бакојани са западним земљама омогућила Косову, Аљбин Курти сада прети Србији тужбом за геноцид, но то је само део масивног и плана за напад на Србију и српски народ, у којем учествује и регион, али подношење тужбе није лако и Србија ће победити – ово је укратко суштина данашњих Вучићевих порука у вези са Косовом.

Обилазио је у недељео јутро јединице ратног ваздухопловства и противваздушне одбране Војске Србије на аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници. Друштво су му правили најближи сарадници, укључујући мандатара за састав нове владе, а досадашњег министра одбране – Милоша Вучевића, бивше премијерке а садашње председнице скупштине – Ане Брнабић, министра Синише Малог и председника Републике Српске Милорада Додика.

Осим актуелне кризе у Босни и Херцеговини, у чијем је средишту управо Додикова улога, у медије је јуче пуштена вест да су дигнути мигови због непознате летелице на небу изнад Ваљева.

Тако Вучић данас, осим што је изређао имена инсеката и по које птице које су понеле српске беспилотне летелице, каже да би други пут требало срушити летелице страног порекла које се нађу на српском небу.

„Оно јуче је био балон или велики шпијунски дрон? Брзо је напустио простор. Следећи пут по томе ће ПВО дејствовати и срушити, па да утврдимо чије је“, казао је.

 

 
Резолуција УН о геноциду у Сребреници и најава тужбе из Приштине за геноцид

 

На другој страни, косовски премијер је јуче казао да се припремају како би подигли тужбу против Србије за ратни злочин и геноцид.

„Министарство правде, моји правни саветници и међународни експерти припремају да оптуже Србију као државу одговорну за злочине почињене током рата на Косову, а то су злочини против човечности и геноцид“, пренели су косовски медији Куртијеву изјаву током комеморације убиства 8 чланова породице Муљићи (Мулиqи) у Дреници.

Председник Србије повезује ову изјаву за јучерашњим позивом босанскохерцеговачког министра спољних послова Елмедина Конаковића да Вучић, „ако мисли добро Србији и Србима у региону“, треба да подржи доношење резолуције у Уједињеним Нацијама о геноциду у Сребреници које је најавио за 27. април, јер би тако допринео „скидању колективне одговорности са српског народа“.

 

Вучић је у петак изјавио да Бошњаци спремају резолуцију о Сребреници, а да ће се потом тражити укидање Републике Српске и исплаћивање ратне одштете Србије БиХ.

Министар спољних послова БиХ је оценио као „страшно“ то што је Вучић изјавио – како је пренео Конаковић – да „свет то ради да покаже да постоје муслимани које подржава“ и то „поредећи то са тренутном ситуацијом у Гази“.

 

Председник Србије сада каже да је Аљбин Курти чекао на то да „нека друга земља“ поднесе тужбу, пошто Косово, објашњава даље, није међународно правно призната земља у Уједињеним Нацијама, те као таква то не може да учини пред Међународним кривичним судом.

„То може неко други у њихово име што није лако, то је већ претешко политичко питање“, додаје.

А зашто он сада „прети“ Србији тужбом за геноцид?

„Прети, управо због Савета Европе, због онога што му је госпођа Бакојани…што су му омогућиле западне земље – да уђе у Савет Европе. И он ће да користи институције СЕ да преко њих подиже тужбене захтеве против Републике Србије. И то је део оног масивног плана за притисак и нападе на српски народ и Републику Србију о којем сам говорио пре два дана“, казао је.

 

Иначе, Вучић, који данас није довршио реченицу о Бакојани, у јавном обраћању пре два дана тешким се речима изразио о чувеној грчко-европској политичарки, сада известиоцу за Косово. „Што се Доре Бакојани тиче, срам те било за то што си лагала. Срам те било!“ – само је део изјаве.


Такође, у истом обраћању је напуштање институција од стране Срба, а потом и организацију избора окарактерисао као „злочиначки, лоповски, унапред припремљен план да се разори српско становништво“, одричући, међутим, своју одговорност у истом.

„Извините, напустили су институције сами. Чак и супротно мом савету, али их у потпуности разумем зашто су напустили после бруталног гажења бриселског споразума и то по директном налогу Куртија из Берлина са Берлинске конференције где је сменио Ђурића јер није имао право на то, да вас подсетим. А да не говорим о прогону српског живља и шта се све дешавало! Само то људи хоће да забораве. Нешто им се смрачи пред очима, па се праве да се не сећају сви заједно“, казао је тада.

 

Наводи да се „нема куд ићи из наше земље“ ма колико да „зна да ће да буде тешко“, а упркос „притиску“, за крај поручује: „Победићемо“.

(КоССев, 31.03.2024)