Покрет за одбрану Косова и Метохије

Грубјешић: Промењен дневни ред Парламентарне скупштине Савета Европе, расправа о Косову 16. априла

Фото: Euronews/Printscreen

Амбасадорка и стална представница Србије у Савету Европе Сузана Грубјешић, рекла је за Еуронеwс Србија да заседање Парламентарне скупштине те организације почиње 15. априла и да ће трајати до 19. априла.

Навела је да је промењен дневни ред. Иницијално је у нацрту стајало да ће се о извештају Доре Бакојани и још два известиоца из правног комитета који се тиче Косова расправљати 18. априла, али је сада то померено за 16. април.

„Очигледно постоји страх да не би било довољно позитивних посланика у сали 18. априла јер они већ тада одлазе и напуштају Стразбур. Дакле 16. априла ће бити представљање извештаја и расправа и гласање о томе“, навела је Грубјешић за Еуронеwс Србија.

Истиче да је то саопштила да би се видело да се и о тим детаљима води рачуна и да се ништа не препушта случају.

 

„Кворум за одлучивање у Парламентарној скупштини је трећина присутних посланика. Па од те трећине присутних се тражи двотрећинска већина, што је лако изводљиво. Не сумњам да би могло да буде лако изводљиво и по косовском питању, односно по питању даљег прослеђивања мишљења Парламентарне скупштине Комитету министара који једини може да одлучи о пријему Косова у Савет Европе“, рекла је Сузана Грубјешић.

 

Додаје да је састанак Комитета министара заказан за 16. и 17. мај и да је већ изашао прелиминарни дневни ред.

Иначе, одлука Политичког комитета Парламентарне скупштине Савета Европе да Косово добије зелено светло за пуноправно чланство у тој организацији представља преседан и кршење статута ове организације, сматрају званичници Србије и Срби на КиМ, док косовски званичници и албанска јавност тврде да Косово испуњава све услове за чланство.

(Euronews/КоССев, 01.04.2024)