Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вучић: Мораћемо да дигнемо главу и борити се за живот наше деце и раст када будемо изгубили у СЕ и само формално изгубили за Сребреницу у УН

Фото: Стефан Стојанивић

„О’Брајану нисам тражио, молио ништа. Знам ставове Америке, надам се да ће неке млађе генерације у Србији бољу политику да воде, мање једа и разочарања да имају него сто имам ја“, поручио је Александар Вучић данас након разговора са помоћником државног секретара САД за евроазијска питања.

Када се стране у јавности фокусирају на оно што их дели, таква слика делује „суморна“, скренуо је пажњу Џејмс О’Брајан данас у Београду. Што се тиче Косова и Метохије, у мало чему смо сагласни, поручио је Александар Вучић. Као и за нацрт резолуције о Сребреници.

Помоћник америчког државног секретара за евро-азијска питања Џим О’Брајан дошао је у – за ширу јавност ненајављену посету Београду.

Осим разговора са српским председником Александром Вучићем, најавио је више разговора данас, конкретно споменувши само састанак са српским патријархом.

Косово, европске интеграције, и предстојеће гласање за нацрт резолуције о Сребреници биле су теме разговора, потврдио је током свог излагања високи амерички дипломата.

 
Сагласност за мир, не за Косово и Сребреницу

 

Из председниковог данашњег излагања, слика је да се мало о чему има сагласности.

Ипак: „Сагласни смо у томе да буде очуван мир и стабилност“, каже председник.

 

„Са српске стране ја сам обећао да ће се Србија понашати одговорно, озбиљно и рекао какве су све лажи долазиле од оних који свакодневно говоре о некаквој инвазији, рату, пошто нам не пада на памет да у таквим стварима учествујемо; и да имамо одличну сарадњу са командантом КФОР-а и КФОР-ом, али је тешко на такве бесмислице свакодневно одговарати“.

 

„У свему другом имамо различите ставове када је реч о Косоу и Сребреници“, нагласио је.

Себе је описао као политичког ветерана који нема шта да изгуби иако му је тек свега 54 године.

Као ветерана у политичким наступима видео га је и сам гост, који је скренуо пажњу на то да је суштина дипломатије о одабиру адекватног канала како и када се решавају питања – јавно или не.

„Ја све кажем у лице и не кажем све оно што сам у разговору имао са Џимом О’Брајаном, али све што је важно за грађане кажем у лице и не кријем колико нам тешко пада све што се дешава и целокупном српском народу“.

 
ЗСО 11 година мртво слово на папиру, стиже награда чланством у СЕ

 

Заједница српских општина је темељ међународне политике према Србима на Косову, поручио је помоћник америчког државног секретара Џејмс О’Брајан, а амерички став је јасан: Косово је обећало да ће спровести обавезу формирања Заједнице и САД то очекују од Приштине.

Захвалио се Вучић О’Брајану на томе што је казао да је снажна обавеза коју Приштина мора да испуни – управо ЗСО, али, дан након 11-годишњице Бриселског понавља у нешто блажем тону и:

 

„Та обавеза је снажна и велика већ 11 година. Већ 11 година је мртво слово на папиру, више од 4000 дана нас лажу сви заједно. и Приштина и Европљани који су то потписали заједно са нама. Можда нас нико и не лаже, Бог зна шта раде, можда сам ја глуп, не разумем шта раде, али после 4000 дана ништа нису урадили“.

 

„За разлику од Срба који су урадили све из Бриселског споразума“, додаје – чак и одређене ствари из Охридског споразума.

 

Приштина неће чак ни ако Србија исплаћује евре

„Њих (Албанци, прим.ред.) ништа од тога није интересовало, ништа их није обавезивало само су наметали нове проблеме Србима, од укидања динара, да нас доведу у позицију да ми предлажемо решење како ћемо да исплаћујемо евре, а они то чак неће“.

 

Упоредио је позицију у којој се Србија нашла око Косова са играњем фудбала али „само у делу око корнер заставице“ и то када „лопта не сме да изађе у корнер и не сме да буде аут“, односно са боксерским рингом, у којем се игра бокс са „завезаним рукама за конопце“.

Да не говоримо о свакодневним хапшењима, пребијањима Срба, ћутању свих, од САД, до НАТО, ЕУ и свих осталих.

„Али добро, зато ће бити награђени чланством у СЕ“, јетко је приметио председник.

 
Изгласавање резолуције о Сребреници пореметиће односе у региону

 

о Сребреници су говорили дуго. За то је председник посебно забринут, јер зна колико ће да поремети односе у региону уколико се буде 2. маја изгласала резолуција о геноциду.

„Не заборавите, то је донето као одлука једног народа унутар једне државе, против другог народа. Не заборавите, то питање је измештено из СБ у генералну скупштину противправно и не заборавите да је то питање покренуто на једну округлу годишњицу – 29. – …није то уперено против Срба, него је то онако“, ироничан је био у другом делу изјаве Вучић.

Срби то нису тако разумели и супротставиће се у Уједињеним Нацијама колико могу.

 

„Рекао сам О’Брајану да смо ми мали, да је Америка супер сила, да ја представљам малу земљу, али ми ћемо, колико можемо, супротстављати се том насиљу и анд српском државом и народом, борити се. Изгубили, изгубили, шта да радимо“.

 
Губитак Србије у Савету Европе и Уједињеним Нацијама

 

Лично је веома срећан што је могао да разговара са америчким званичником пред свој данашњи пут у Њујорк.

„О’Брајану нисам тражио, молио ништа. Знам ставове Америке, надам се да ће неке млађе генерације у Србији бољу политику да воде, мање једа и разочарања да имају него што имам ја“, каже председник, додајући:

„А оно што је моја обавеза и када будемо изгубили у Савету Европе, и формално изгубили у УН где ћемо суштински да победимо – а они ће својим лажима и пословничким варијантама да објаве да су победили, дакле, када се и то буде десило, ми ћемо морати да дигнемо главу и да се боримо за економски напредак Србије, да се боримо и за план раста, живот наше деце у будућности и да идемо уздигнуте главе иако ће покушати силом да нам спусте главу“.

Иако му ништа није захтевао, примећује да када Америка подигне један прст, има 70 земаља иза себе.

 

„Ми смо сами. Ми такви сами супротставићемо им се по питању резолуције колико год можемо, свом својом снагом маленом, безначајном супротставићемо им се у Уједињеним Нацијама“.

 
Мораћемо да се ослонимо на западне партнере

 

У том спуштању главе, „нема шта“, осим:

„Мораћемо ту да се ослањамо и на Американце и све друге наше партнере и на западу и на истоку, да се поносимо даљим својим економским успесима“.

Управо је привредна сарадња као изузетна напредна, додирна тачка са САД, о чему је и сам амерички дипломата данас говорио. Упркос тежишту свог негативног осврта на однос запада према Србији, слаже се председник да је „увек добро говорити о добрим стварима“.

Вучић је говорио о растућој билатералној сарадњи са САД, споменувши велике пројекте на изградњи путева, као и хидропројекте, које изводе америчке компаније.

(КоССев, 20.04.2024)