Покрет за одбрану Косова и Метохије

Министар спољних послова Грчке: Атина неће гласати за чланство ’’Косова’’ у СЕ 16. маја

Извор: ЕРТ

Грчка ће бити уздржана током гласања 16. маја у Комитету министара Парламентарне скупштине Савета Европе и неће подржати захтев да Косово приступи тој међународној организацији, саопштио је грчки министар спољних послова Јоргос Герапетрит, пренеле су Новости.

На питање какав је став Грчке по овом питању, с обзиром да је Грчка одобрила извештај Доре Бакојани у ПССЕ, министар јеодговорио да се одлука доноси на три нивоа.

“Први ниво је необавезујући закључак надлежног одбора Парламентарне скупштине, који је позитивно говорио о приступању Косова. Други ниво је Парламентарна скупштина, коју чине представници свих земаља Савета Европе, где је такође дата позитивна препорука. Али оба ова изнета гледишта нису обавезујућа. Најважније тело, тело које одлучује у случају приступања Косова Савету Европе, је Комитет министара, који ће. састати се 16. маја и донети одлуку. Желео бих да истакнем да је, без обзира на став изнет и на нивоу извештаја одбора и на нивоу Парламентарне скупштине, коју, понављам, чине посланици а не владе земаља чланица, став Грчке остаје стабилан и непромењен”, рекао је Герапетрит.

Грчка ће се, истиче, уздржати од гласања, другим речима, како појашњава, неће подржати захтев Косова да се придружи Савету Европе.

Према речима шефа грчке дипломатије, “нека од суштинских питања још нису решена, а пре свега стварање Заједнице српских општина на Косову.

“Због тога се наша основна политика није променила. Грчка се држи принципијелне спољне политике. Не мењамо мишљење док се не промене чињенице на основу којих се доносе одлуке. Подстичемо дијалог Приштине и Београда, желимо мирно решење спорова”, поручио  је Герапетрит.

Парламентарна скупштина Савета Европе је раније одобрила препоруку да се самопроглашено Косово позове у чланство Савета Европе. За ову одлуку гласао је 131 посланик, 29 је било против, 11 уздржано.

(Новости/Косово онлајн, 20.04.2024)