Покрет за одбрану Косова и Метохије

Радио Гораждевац: Почела обнова цркве Рођења пресвете Богородице у Гораждевцу

Фото: Радио Гораждевац

У близини доњег гробља и велелепних вишевековних храстова који чувају духове прошлости и богато културно наслеђе Гораждевца, на широкој ледини се уздиже црква Рођења пресвете Богородице. Овај храм, сведок је многих историјских и духовних дешавања. Сада након једног века дочекује ново поглавље свог постојања – обнављање које спаја традицију и модеран начин градње, пише РадиоГораждевац.

Иницијатива за обнову ове цркве започела је као одговор на све изазове које је време наметнуло и лоше стање у којем се црква налазила, преноси овај медиј.

Према речима свештеника Ненада Нашпалића, пароха гораждевачке цркве, потреба за обновом постала је велика с обзиром на дотрајале структуре које више нису могле да пруже адекватан и сигуран простор верницима.

“Данас, више него икада, осећамо потребу да сачувамо и обновимо наше наслеђе”, истакао је свештеник Нашпалић.

Спољашњи изглед цркве неће бити значајно промењен, чиме ће се сачувати аутентичност и дух прошлих времена, пише Радио Гораждевац.

Међутим, „унутрашњост ће проћи кроз значајне трансформације“.

„Кроз средину ће се уздизати нови стубови који ће држати куполу и свод, изграђени од савремених материјала попут цигле и бетона. Ова трансформација доноси спој прошлости и будућности, чувајући дух места док истовремено пружа модерну удобност и функционалност“.

 
На нове нове цркве утицала иницијатива монаха из Високих Дечана

 

Историја цркве Рођења Пресвете Богородице везана је за бројне догађаје и људе који су обележили живот овог села. Њен почетак сеже у далеку 1905. годину, када су монаси из Високих Дечана, у сарадњи са локалним свештеником оцем Миливојем, предложили изградњу нове цркве. Тако је започета ова инспиративна иницијатива која је трајала деценијама, одводећи сељане на пут обнове духа и материјалних структура, пише овај медиј.

„Нема писаних докумената који тачно бележе тренутак када је црква стављена у богослужбену употребу, али се претпоставља да је то било око 1924. године, што показују неки натписи на иконостасу. Током векова, црква је служила као место молитве, окупљања и духовног уздизања за локално становништво“.

Данас, док се црква Рођења пресвете Богородице поново обнавља, село Гораждевац оживљава духом своје прошлости и с нестрпљењем гледа ка будућности. Обнова цркве није само грађевински пројекат, већ и симбол заједништва, вере и наде у боље сутра, преноси Радио Гораждевац.

(Радио Гораждевац/КоССев, 23.04.2024)