Покрет за одбрану Косова и Метохије

Гуџић: Седница СБ УН неће дати епилог, Косово остаје шампион у неиспуњавању обавеза

Фото: Косово онлајн

Аналитичар Александар Гуџић рекао је да је извештај Унмика о Косову који је јуче представљен на седници Савета безбедности Уједињених нација требало да буде оштрији, а да је Косово желело да искористи ту прилику и код међународних актера “пробуди емоције”. Ипак, верује да седница СБ УН неће дати епилог и да ће Приштина наставити да буде “шампион у избегавању испуњавања преузетих обавеза”.

“Извештај Унмика који је представљен јуче у Уједињеним нацијама био је у блажој верзији, представници Уједињених нација су обавештени о проблемима са којима се Срби на Косову суочавају деценијама. Што се тиче обраћања представника Србије и Косова, председника Александра Вучића и председнице Вјосе Османи, позиције су углавном исте. Обраћање представника протекло је у међусобним оптужбама. Косово је желело да искористи јучерашњу седницу и пробуди емоције код представника међунардне заједнице, довели су жене које су жртве силовања, ако мене питате то није било потребно. Да ли на Косову постоје жене жртве сексуалног насиља током рата деведесетих, да ли је то за осуду – да. Да ли требамо да радимо на томе да они који су починили те злочине буду кажњени, били они на српској или албанској страни – да”, поручио је Гуџић.

Према његовим речима, јучерашња седница СБ УН неће дати епилог, и Приштина ће наставити да буде, не шампион демократије, како је рекла Османи, већ шампион у избегавању испуњења преузетих обавеза.

 

 

“Приштина је током ових година политику неиспуњења преузетих обавеза довела до савршенства. Колико већ година чекамо на ЗСО, да се реше неки егзистенционални проблеми Срба? То се не дешава. Напротив, Приштина преузима једностране потезе којим доводи у питање економску егзистенцију Срба, обесмишљава савршено прописане законе који постоје и мислим да ће се то наставити у будућности. Чекамо следећи корак институција у Приштини”, додао је Гуџић.

Мишљења је да је Вучић током излагања у Уједињеним нацијама успео да извештај Унмика допуни и представи стварне проблеме Срба. Истиче да су међународне дипломате обавештене о проблемима Срба на Косову, али да то неће довести до побољшања ситуације у којој се налазе.

“Представник Русије у СБ УН је навео све проблеме са којима се Срби на Косову суочавају, верујем и да су међународне дипломате обавештене о тим проблемима. Да ли ће то довести до побољшања положаја Срба, не верујем, јер као што сам рекао, политичке елите на Косову показале су се шампионима неиспуњења преузетих обавееза. Само на Косову имате савршено прописане европске законе који се у пракси не примењују”, закључио је Гуџић.

(Косово онлајн, 23.04.2024)