Покрет за одбрану Косова и Метохије

НВО и Сребреница: Колико кошта подршка резолуцији о геноциду? (И ко то плаћа)

Илустрација (Getty © Alfred Gescheidt/Getty Images)

Док се Београд спрема за борбу која ће се по много чему показати као кључна за Србе где год живели — Скупштину Уједињених нација заказану за 27. април, на којој ће се расправљати о резолуцији о Сребреници чији су предлагачи Немачка, Руанда и БиХ (упркос томе што то законски не може учинити без сагласности Бањалуке) — група домаћих невладиних организација позвала је Владу и председника Србије да подрже резолуцију којом би се српски народ жигосао као геноцидан. 

“Позивамо Владу и председника Републике Србије да подрже проглашење 11. јула за Међународни дан сећања на геноцид у Сребреници и прекину с праксом слављења осуђених ратних злочинаца, а порицања злочина, жртава и пресуда међународних судова. Тиме би Србија направила одлучан корак према помирењу у региону”, наводи се у закључку саопштења објављеном на порталу Фонда за хуманитарно право.

Поред поменуте НВО, потписници су Жене у црном, Импулс Тутин, Независно друштво новинара Војводине, Иницијатива младих за људска права, “Хартефакт” фонд, Грађанске иницијативе, Пешчаник, Комитет правника за људска права, Санџачки одбор за људска права, Београдски центар за безбедносну политику, Аутономни женски центар, Центар за културну деконтаминацију и Хелсиншки одбор за људска права. 

 

Поред очигледне жеље да злочин у Сребреници искористи за наношење штете сопственом народу, заједнички именитељ за велики број ових НВО су и исти финансијери, попут Фондације за отворено друштво, Фонда браће Рокфелер, Европске комисије (или других тела ЕУ), као и америчког НЕД-а и УСАИД-а — а своте којима ове организације баратају често се мере у стотинама хиљада, а некад милионима долара. 

 

Списак који следи далеко је од свеобухватног, будући да се ослања само на податке који су тренутно доступни на порталима ових организација и њихових финансијера, а који су често непотпуни и не показују најскорије донације.

Фонд за хуманитарно право је тако 2016. године примио 300.000 долара од Фондације за отворено друштво Џорџа Сороша, док је у периоду између 2003. и 2019. Фондација Чарлс Стјуарт Мот овој НВО уплатила 1.440.500 долара.

Поред норвешког и швајцарског министарства спољних послова, амбасада Чешке и Холандије у Београду, Европске комисије, Бранитеља грађанских права (претходно Хелсиншки одбор у Шведској), фондација Роберт Бош и Хајнрих Бел других, Фонд за хуманитарно право финансира и Фонд браће Рокфелер, од којег је добио 220.000 долара 2019. и 450.000 долара прошле године.

 

На порталу Фондације Сигрид Раусинг се наводи да вредност претходних грантова које је Фонд за хуманитарно право добио из овог извора износи 1.680.000 фунти.

 

НЕД је овој НВО између 2016. и 2020. платио скоро пола милиона долара, што је далеко више од по 45.000 долара које су Жене у црном добиле од америчког Националног фонда за демократију 2016. и 2019. године.

На порталу НВО Импулс Тутин се међу спонзорима наводе амбасада САД у Србији, мисија ОЕБС-а у Србији, али и Министарство за културу Републике Србије и Фондације Ане и Владе Дивац.

Независно друштво новинара Војводине, на чијем је челу јавности сад већ добро познат Динко Грухоњић налази се на платном списку Фонда браће Рокфелер, Америчког савета за међународну едукацију, Немачког Маршаловог фонда САД, амбасада Холандије, Чешке и САД, између осталих. 

На порталу Фонда браће Рокфелер се може наћи да је Грухоњићева организација између 2019. и 2023. године примила 400.000 долара “за општу подршку”, док проф. Слободан Антонић наводи да је НДНВ у периоду после председничких избора 2012. године од Европске комисије добио 180.000 евра и “више десетина хиљада евра од других атлантистичких фондова“.

Иницијатива младих за људска права, која себе представља као “регионалну мрежу невладиних организација основану 2003. са програмима у Србији, Хрватској, Црној Гори, Босни и Херцеговини и Косову“, само је од америчког НЕД-а између 2016. и 2020. године добила 849.697 долара, док је у периоду између 2020. и 2023. од Фонда браће Рокфелер добила 430.000 долара.

Фонд Сигрид Раусинг, који подржава Иницијативу младих за људска права од 2018. године, доделио је овој НВО грантове чија укупна вредност износи 375.000 фунти, а такође се наводи да је актуелан грант вредан 300.000 фунти.

“Хартефакт” фонд је између 2016. и 2020. од НЕД-а добио 506.000 долара. Претходни грантови које је ова НВО добила од Фондације Сигрид Раусинг износе 490.000 фунти, док активно ужива грант у вредности од 600.000 фунти.

На порталу “Хартефакт” фонда се наводи да се на челу управног одбора налази Иван Вејвода, некадашњи извршни директор београдског огранка Фондације за отворено друштво и виши саветник за спољну политику и европске интеграције бившег премијера Србије Зорана Ђинђића

 

У одбору седи и Албан Укај, глумац албанског порекла са Косова и Метохије, чија је супруга, Сабина Ћудић, сарајевска политичарка и чланица Представничког дома Парламентарне скупштине СЕ, у којој је прошле недеље, као део делегације БиХ, гласала за чланство самопроглашеног Косова у Савету Европе.

 

За Грађанске иницијативе, за које је РТ Балкан указао да стоје иза иза домена proglas.co.rs на коме се потписивала подршка прошлогодишњој иницијативи “Проглас”, на порталу Фонда браће Рокфелер се наводи да су између 2019. и 2022. године примиле 220.000 долара, док се међу бројним финансијерима на порталу ове НВО наводе и НЕДУСАИДФридом хаусОтворено друштво Косово,Фондација за отворено друштво БеоградЕвропска комисијаСавет Европе и амбасаде САДВелике БританијеНорвешке и Холандије.

 

Међутим, антидржавне активности Грађанских иницијатива финансирају и порески обвезници у Србији, будући да се на списку спонзора наводе и Министарство омладине и спорта, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, али и општине Бујановац и Прешево.

 

Портал Пешчаник је за “подстицање критичког мишљења и отворене дебате” од Националне задужбине за демократију 2021. добио 100.000 долара. На порталу НЕД-а се, као укупна свота за период између 2016. и 2020, наводи 316.000 долара, док је Фонд браће Рокфелер Пешчанику у периоду између 2019. и 2021. платио 140.000 долара.

Београдски центар за безбедносну политику на свом порталу наводи импресиван списак (западних) спонзора, од којих је редовно добијао подједнако импресивне количине новца. 

 

Примера ради, УСАИД овој организацији платио 700.000 долара за пројекат “Нови демократски лидери за сигурнији Балкан” који траје од 2022. до 2025, и 347.813 долара 2020. године за пројекат “Грађани имају моћ”. НЕД је Београдском центру за безбедносну политику од 2019. до данас платио 266.333 долара, а Сорошеве Фондације за отворено друштво читавих 7.290.262 долара између 2018. и данас.

 

Између осталих, Аутономни женски центар финансирају амбасаде Канаде, Финске, Холандије и САД, као и УСАИД, Европска комисија, ОЕБС, Фондације отворено друштво, Фондација Сигрид Раусинг, али и Министарство за људска и мањинска права, Министарство здравља и социјалне заштите и Министарство правде Републике Србије, као и општина Савски Венац.

Центар за културну деконтаминацију је од Фондације Сигрид Раусинг, која га подржава од 2020. године, претходно добио 70.000 фунти, а тренутно користи грант у вредности од 210.000 фунти. На списку финансијера ове НВО се наводе и Фонд браће Рокфелер и Фондација за отворено друштво, али се ни на једном порталу не може наћи количина новца који је од ових извора добио.

Хелсиншки одбор за људска права у такође своје спонзоре убраја Фондацију за отворено друштво (укључујући и “косовски” огранак), као и Стејт департмент, УСАИД, НЕД, МСП Норвешке, Немачке и Мађарске, амбасаде Норвешке, Холандије, САД и Немачке, Мисију ОЕБС у Србији, Савет Европе, Фондацију Хајнрих Бел…

Имајући у виду да је Стејт департмент саопштио да САД “са поносом” спонзоришу резолуцију, не чуди да ове организације, већма на платном списку Вашингтона (посредно и непосредно), без срама позивају српско руководство да науди сопственом народу.

Владимир Николић

(РТ Балкан, 24.04.2024)