Покрет за одбрану Косова и Метохије

Извештај Стејт Департмента за ’’Косово’’: „Друштвено насиље и дискриминација и даље постоје против Срба“

Фото: К. Косова

Стејт департмент објавио је ове недеље нови извештај о људским правима на Косову. У њему се констатује да током 2023. године није било значајнијих промена у стању људских права, да је косовска влада предузела кредибилне, али и недоследне кораке да идентификује, истражи, кривично гони и казни званичнике који су „можда“ прекршили људска права.

Извештај указује на то да се високи званичници ретко када кажњавају за корупцију, а да је правосуђе било предмет политичког уплитања, спорних именовања и нејасних мандата. Осврће се и на још увек актуелан проблем одузимања имовине након рата, те неуспешно решавање истог. Уједно се износи податак да је више од 95 одсто захтева за повраћај имовине поднето од стране Срба са Косова.

Извештај се бави и „непоштовањем сопствених закона приликом експропријације 118 парцела на Северу Косова“. Уједно се констатује да су „и даље присутне“ пријаве о насиљу и дискриминацији над припадницима мањинских заједница и указује на недоследну примену закона када је реч о српском језику.

Са друге стране, наводи се да је Влада Србије „наставила да управља нелегалним паралелним структурама“ у српским срединама, те да их је користила како би утицала на грађане и њихове представнике.

Овај извештај је, као и за претходне године, подељен у више поглавља.

 
Приштина није поштовала сопствене законе у експропријацији 118 парцела на Северу

 

Извештај Стејт департмента уједно се бави проблемом одузимања, односно нелегалном експропријацијом имовине Срба.

„Сложена мешавина закона, прописа, административних упутстава и судске праксе, као и незаконито поновног заузимања имовине и вишеструко потраживања за исту имовину, наставили су да ометају решавање случајева повраћаја имовине након рата“, констатује се.

Више од 95 одсто захтева поднели су Срби са Косова.

 

(КоССев, 25.04.2024)