Покрет за одбрану Косова и Метохије

Ко је Гордана Сиљановска, која је ушла у други круг председничких избора у Северној Македонији

© AP Photo / Boris Grdanoski
Кандидат најутицајније опозиционе ВМРО-ДПМНЕ на председничким изборима у Северној Македонији Гордана Сиљановска-Давкова, која је у првом изборном кругу за председника освојила више од 40 одсто гласова, правница је и универзитетски професор.
 
Она ће се у другом изборном кругу 8. маја наћи са актуелним македонским председником Стевом Пендаровским.
 
Рођена је 11. маја 1953. године у Охриду, у тадашњој СФРЈ. Била је кандидат за председника ВМРО-ДПМНЕ на прошлим председничким изборима одржаним 2019. године када је поражена од Пендаровског.
 
Основно и средње образовање завршила је у Скопљу. Дипломирала је на Правном факултету Универзитета Св. Кирила и Методија у Скопљу 1978. године, где је и магистрирала.
 
Докторирала је на Универзитету у Љубљани. Изабрана је за доцента на предмету Политички систем на Правном факултету у Скопљу (1989), ванредног професора на предмету Уставно право и политички систем (1994).
 
Редовни професор постала је 2004. Била је члан Уставне комисије Собрања Републике Македоније (1990–1992) и министар без портфеља у првом кабинету Бранка Црвенковског (1992–1994). Била је експерт УН и потпредседник Независне групе за локалну самоуправу Савета Европе. Била је и члан Венецијанске комисије.
 
Аутор је стотине научних радова о уставном праву и политичком систему.
 
У периоду 2017–2018, као јавна личност, противила се усвајању закона о проширењу албанског језика. На конференцији ВМРО-ДПМНЕ у Струги, предложена је као кандидат странке на председничким изборима 2019. године. Након номинације обећала је да ће, ако победи, покренути други референдум и вратити старо име земљи, преноси Танјуг.