Покрет за одбрану Косова и Метохије

Курти са Бербок: Немачка из године у годину пружа велику подршку ’’Косову’’

Извор: В.К.

Косовски премијер Аљбин Курти састао се данас у Берлину са министарком спољних послова Немачке Аналеном Бербок, којој је захвалио на подршци Немачке кандидатури Косова у Савет Европе.

Курти и Бербок су разговарали о билатералним односима, реформама, европским интеграцијама Косова, са акцентом на процес чланства Приштине у Савету Европе.

Он је захвалио Немачкој на великој помоц́и из године у годину, те на активној улози у развоју и напретку Косова, као и блиском партнерству са Берлином, саопштено је из косовске владе.

Курти је изразио и захвалност на подршци Немачке кандидатури Косова у Савет Европе и указао да је немачка подршка од кључног значаја на путу Косова на пуноправном чланству у ЕУ.

Једна од тема сусрета била је енергетика, а Курти је обавестио Бербок о успеху првог тендера за соларне панеле од 100 мегавата, као и о припремама за следец́и тендер за ветроелектране од 150 мегавата.

Да је главна тема састанка било чланство Косова у Савету Европе, саопштило је на друштвеној мрежи “X” и немачко Министарство спољних послова.

Како се наводи у објави, Бербок и Курти су разговарали о томе шта су наредни кораци на путу Приштине до чланства у Савет Европе.

“Нешто мање од три недеље до састанка Комитета министара Савета Европе у Стразбуру. Бербок је разговарала са Аљбином Куртијем на маргинама Петерсберг конференције о томе који су кораци сада важни, ако Косово жели да утре пут ка чланству у Савету Европе”, навело је Министарство.

 

 

Ово је био трећи сусрет Куртија и Бербок за мање од три године, подсећа се у саопштењу.

Сусретом са шефицом немачке дипломатије, Курти је завршио боравак у Немачкој, где је присуствовао пословном сајму у Хановеру.

(Косово онлајн, 26.04.2024)