Покрет за одбрану Косова и Метохије

Живојин Ракочевић: Порфирије дискриминисан као верник и грађанин, на Косову има простора само за самовољу

Фото: Косово онлајн

Књижевник из Грачанице и председник Унс-а Живојин Ракочевић истакао је, поводом одлуке косовских власти да патријарху СПЦ Порфирију забрани улазак на Косово, да је заустављен гласник мира и љубави, као и да је порука званичника на Косову јасна – а то је да нема простора за договор.

Ракочевић је навео да су основне људске и грађанске врлине данас заустављене на административном прелазу. Како је нагласио, данас су затворена врата за човека који је преносио поруку мира.

“Заустављен је гласник мира, љубави и порука добре наде. Нигде никада у свом животу патријарх Порфирије није отишао без ових врлина. Основне људске, грађанске врлине, и мера њихова данас су заустављени на прелазима према Косову и Метохији. Беда у коју је запао овај систем данас је достигла свој врхунац, и она је затворила врата за човека који је ту поруку мира преносио свуда, широм света. Патријарх српски Порфирије је дискриминисан као патријарх, као верник и грађанин. У свим тим сегментима он не може да уђе тамо где су основне светиње његовог народа, његове цркве и његове мисије”, рекао је Ракочевић.

 

Према његовим речима, забраном слободе кретања не може се забранити мисија патријарха српског.

“Свако ко мисли да ће забраном слободе кретања зауставити мисију патријарха, зауставити његову љубав и добре намере се преварио, јер он долази на свету земљу на којој се налази оно најважније што он има у свом срцу, личној карти и духовној биографији. Те елементе не могу зауставити никакви бахати, зли поступци система који не зна шта хоће од себе и који у тренутку када је свима потребан човек љубави каже: е тај човек љубави, човек мира и добрих намера нема шта да тражи у простору који смо ми оградили злом”, рекао је Ракочевић.

Порука косовских власти је јасна, казао је Ракочевић, и додао да на Косову има простора само за самовољу.

“Нема закона, правила, договора, ниједног знака добре воље да се макар у питање не доводи оно што је најсветије за простор Косова и Метохије, оно што је најсветије за Србе где год да живе у свету. Зашто шаљете страну поруку свима нама и како је могуће да после свега можете размишљати о миру, суживоту, опстанку онога што је човечанство препознало као недодирљиве вредности које се морају сачувати за све”, упитао је Ракочевић.